Изправят пред съда дрогирания шофьор, погубил колоездач във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:18 / 17.11.2020
2610
Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 37-годишния Д. М. от Варна, който, под влияние на наркотични вещества причинил пътно транспортно произшествие, в резултат на което загинал 74-годишен велосипедист, съобщи говорителят на ОП Варна Радослав Лазаров.

На 29.04.2020 г. обвиняемият М. управлявал лекотоварен автомобил "Фолксваген Транспортер“ по булевард "Васил Левски“. Пред него, в посока от булевард "Княз Борис I“ към булевард "Осми Приморски полк“, плътно до бордюра вдясно се движел велосипедист.

В района на бензиностанция "OMV“ последният вдигнал лявата си ръка, сигнализирайки за намерението си да се пристрои вляво за обратен завой и предприел маневрата. В това време обвиняемият бил на около 80 метра от него, като се движел със скорост от около 53 км/ч. Вместо да изпълни задължението си да намали скоростта и при необходимост да спре, за да избегне произшествие, той се опитал да изпревари велосипедиста, ускорявайки и насочвайки също наляво управляваното от него МПС.

Доближавайки пострадалия, очевидно давайки си сметка, че няма да може да го изпревари, обвиняемият задействал спирачната система, но в края на спирачния път, в лявата лента за движение направо, предната лява част на управлявания от него автомобил ударила задното колело на велосипеда. Пострадалият паднал и ударил силно главата си в пътната настилка. Въпреки положените усилия от медиците, пристигнали на място и отвели го в болницата, той починал, като смъртта е в пряка причинна връзка с причинената катастрофа. В хода на разследването, чрез надлежна експертиза, е установено, че обвиняемият водач е бил под въздействие на наркотици – морфин, кодеин, метадон, както и следи от амфетамин и метамфетамин.

Д. М. е предаден на съд за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. "б“ вр. ал. 1, б. "в“ от НК, за което, ако бъде признат за виновен, го грози наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години, както и лишаване от право да управлява МПС.

Предстои разпоредително заседание по делото.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).