Изпушили сме 5 млрд. контрабандни цигари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (43)
09:00 / 28.01.2011
6478
Българите са изпушили миналата година 5 млрд. нелегални цигари, пресметна вчера шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред бюджетната комисия в парламента.

През 2010 г. са събрани 250 млн. лв. по-малко акциз върху цигарите спрямо предходната година въпреки драстичното увеличение на ставката, отчете Танов пред депутатите. Според изчисленията му у нас годишно се изпушват 16-17 млрд. цигари. Миналата година обаче бил събран акциз върху 10,5 млрд. къса. Като се прибавели и ръчно свитите папироси от рязан тютюн, излизало, че легално изпушените цигари у нас са били към 11 милиарда. Останалите около 5 милиарда са контрабанда, което означава, че всяка трета цигара е нелегална.

Според Танов трябва да се намали акцизът за рязания тютюн, след като миналата година ставката се повиши. Така с него щели да се задоволят нуждите именно на хората с най-ниски доходи. Освен това "Булгартабак" трябвало да пусне едва-две евтини марки за бедни.

Пушачите вече се преориентирали от отровните цигари менте към такива с бандерол, но вкарани нелегално от страни с по-нисък акциз. Украинските и молдовските цигари идвали през Румъния, сръбските били вкарвани с влака, а от Гърция в средата на годината ни залели ментета от четири нелегални фабрики там. Този бизнес е толкова доходоносен, а наказанията толкова малки, че престъпните групи са оставили наркотиците и са се преориентирали към цигарите, каза още Танов. Затова в понеделник митниците ще представят на среща с финансовото и правосъдното министерство предложения за драстично повишаване на наказанията. Освен това ще бъде предложено митничарите да получат права на полицаи, а полицаите - на митничари.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (43)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).