Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изследване на "Четири лапи": 80% от ветеринарите споделят, че при тях идват незаконно купени кучета
Автор: Харитина Агопян 14:12 / 20.10.2023Коментари (0)785
©
80% от респондентите в проучването свидетелстват, че всеки ден или всяка седмица при тях пристигант кучета без чип и не са регистрирани. По закон е задължително кучето да бъде регистрирано. Половината от ветеринарите споделят, че поне веднъж месечно при тях пристигат болни кучета, които са закупени наскоро. Лекарите посочват, че документите, задължителни за кучето, като например паспортът, често съдържат невярна или непълна информация". Това каза в предаването "Денят на Фокус" по Радио "Фокус" Ивелина Иванова, координатор на фондация "Четири лапи". Проучване сред ветеринарните клиники на организацията сочи, че в България има проблем с незаконната търговия на кучета. Масово не се спазват правилата за развъждането и продажбата им, категорична е Илиева.

Всеки, който иска да развъжда кучето си с цел търговия, трябва да се регистрира като развъдник, припомни тя. "Масово кучетата се предлагат в сайтове. Рекламирането им онлайн е много достъпно, но такъв тип онлайн търговия предполага анонимност и ниска проследяемост на сделките. Често се оказва, че купено от сайт кученце не е с произхода, за който продавачът е информирал или е болно. Моят домашен любимец е купен от сайт преди много години - това носи своите негативни последствия. Има много здравословни проблеми", бе откровена с личния си опит Илиева.

Възможно най-добрият вариант при покупка на куче е бъдещият стопанин да провери дали продавачът е регистриран, предупреди тя. "Списък на развъдниците има на сайта на Българска агенция по безопасност на храните. Кученцето трябва да се продава не по-рано от 8 седмици след раждането му, защото ранното отделяне от майката може да снижи имунитета му. Голяма част от кученцата, когато не бъдат продадени, са оставяни на улицата. Затова приютите на България са пълни с кучета", разказа за ситуацията с пазара на кучета у нас Ивелина Илиева .

Чипът свързва кучето със стопанина - много по-лесно е намирането при губене. В чипа се съдържат името, породата, възрастта, данни за собственика. Паспортът също съдържа тези данни, припомниха от "Четири лапи".

Дейността на психолозите в България трябва да се регулира със закон. Това смята Стою Недин, зам.председател на Дружеството на психолозите в България, който гостува в "Денят на Фокус" по радио "Фокус". "Оформяме в окончателен вид закон за регулиране на психологическата дейност от гледна точка на предоставянето на качествена услуга на обществото. Той ще подобри професионалния климат в гилдията. Закон е необходим, за да се предотвратят злоупотреби - често хора, които нямат никаква квалификация в сферата на психологията, предлагат на хората психологически услуги", алармира обществото за проблема Недин.

"Все едно да отидете на мозъчно-черепна интервенция при човек, който е специалист по коремни болести", изрази се образно той. "Поддържаме регистър на хората със специализации в различни области на психологията, но докато професията ни не стане регулирана със закон, оставаме на морално-доброволна регулация. Клиентите не могат да се ориентират добре в квалификацията на специалистите заради наводнението от реклами, които предлагат всичко на всеки", смята още зам-председателят на организацията.

Законът, изготвен от Дружеството на психолозите в България, мина на първо четене в НС преди 2 г. и половина. "Тогава обаче политическите турбуленции и късият хоризонт на Народните събрания не можаха да стигнат до ново разглеждане на закона. Трябва той да влезе в дневния ред на депутатите", категоричен е Недин.

Психологът и психотерапевтът непрекъснато трябва да поддържат своята квалификация. Това е признак за добър професионалист, смята Недин. "Създават се нови форми на дискомфорт и проблематика, на които специалистът трябва да може да реагира адекватно. Освен това е м ного важно той или тя да бъдат развити личности - с развит морал. Да бъдат добри хора - ако не са, не могат да се свържат с другия, да влезеш в света му, да погледнеш през неговата проблемност. Нравствените качества са не по-малко важни от чисто професионалните такива", смята той.

Професията трябва да стои на основите на правната задължителност, не на доброволното спазване на етичните принципи. Докато това не стане, пациентите рискуват да попаднат на неспециалист, който да презентира себе си като експерт, смята още Стою Недин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Лоша инфраструктура във Варна
Природни стихии
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: