Изследват чуждите продукти, които се продават в търговските вериги у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:27 / 06.03.2017
830
Българската агенция по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа. На среща на министрите в Брюксел днес страната ни ще се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна с друго качество за техните граждани.

Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, казва д-р Камен Николов от Агенцията по храните: Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции. Словашкото изследване все пак провокира интереса на нашия контролен орган и проверки ще има.

След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че и ние ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар.

Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност.

Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).