Изтеглят от пазара 21 опасни стоки, затвориха 12 туристически обекта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:40 / 01.07.2015
946
В последните три месеца Комисия за защита на потребителите е извършила 8151 инспекции, при които са съставени 717 акта за нарушения. 641 от тях са по направлението "Безопасност на стоките и услугите", като съставените актове за нарушения са 60. Издадени са заповеди за забрана и изтегляне от пазара на 21 опасни стоки. 

Във връзка с инициативата за проверки на детски стоки за свободното време и по-конкретно ролкови кънки, тротинетки и скейтборди е установено, че по-често е налице задължителната предварителна информация и търговците разполагат с документите, удостоверяващи безопасността на предлаганите продукти. В един от случаите, обаче, е установено предлагане на скейтборд, за който търговецът не е успял да докаже, че е безопасен и поради това е предприел доброволни мерки за унищожаването на наличните количества от модела. 

В рамките на кампанията за проверки на увеселителни съоръжения за деца са извършени 55 проверки на безопасността на предлаганите услуги в обществено достъпни открити и покрити увеселителни обекти с поставени атракционни съоръжения. В седем от случаите са установени нередности и са предприети административни мерки. 

При четири от тях е наложена административната мярка "временно спиране предоставянето на услугата", тъй като търговците не са представили документи, доказващи съответствието с изискванията за безопасност на предлаганата услуга. Съоръженията ще заработят едва като бъде извършена оценка на безопасността им и ако тя покаже, че не са рискови. В останалите три случая е наложена административната мярка "преустановяване предлагането на услугата" до отстраняване на видимите несъответствия съгласно изискванията на Наредба №V-12-707 от 15.11.2013г. и Наредба № 1 от 12.01.2009 г. Пускането на тези услуги отново ще стане едва когато бъдат изпълнени предварителните условия, които ще я направят безопасна. 

В 90% от случаите /при 48 от проверките/ е установено, че се предоставя задължителната предварителна информация по ясен и разбираем начин. При тях продължават проверките на документите, удостоверяващи безопасността на предлаганата услуга, преди тя да бъде пусната в действие и за извършваните периодични инспекции за безопасност на съоръженията.

Извършени са и 1324 инспекции в заведения за хранене и развлечения, места за настаняване, туроператори и турагенти.

 Съставени са 124 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория, или изобщо не е категоризиран. 

В някои заведения инспекторите са установили лист и карт-менюта с липсващи цени или грамажи или пък цените на предлагания асортимент са били обявени цени в евро.

 Издадени са 12 заповеди за налагане на принудителната мярка "временно затваряне на туристически обект" и предстои издаването на още 13 за предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект или без открита процедура по категоризиране.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Стефан Янев: Мачът не върви – между институциите няма добра комун...
Железничарите са в стачна готовност 
Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Ба...
КЕВР: Предложената от "Топлофикация София" цена на парното може д...
Енергийният министър: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрени...
Цоков: Няма ресурси в бюджета за увеличение на заплатите в универ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).