Изтекоха лични данни след промените при БУЛСТАТ номерата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:22 / 07.01.2022
2075
След като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които на практика доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака в нов Единен идентификационен код (ЕИК) с 9 знака, самоосигуряващите се у нас с изненада установяват, че в БУЛСТАТ регистъра освен професионалните им данни се оказват всичките им лични данни - постоянен и домашен адрес, имейли, телефони, съобщава БНР.

Течът на лични данни - волен или неволен засяга повече от 300 хил. души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. freelancer-и.

Според предварителната информация от последното преброяване – към дата 7 септември 2021 г. работещите българи са почти 2 млн. и 426 хил. души. В същото време по данни на националната статистика от 2019 г. страната ни поддържа голям публичен сектор с относително стабилен дял, като около 1/4 от всички наети лица с включени МО и МВР работят за държавата, сочат данните на националната статистика.

Така засегнати от проблема с новите ЕИК номера и публикуването на всички лични данни на самоосигуряващите се у нас се оказват една шеста от всички работещи българи, извън държавните служители и публичния сектор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).