Известен пловдивски адвокат срина със земята църквата ни!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (42)
13:51 / 24.01.2018
2193
Църквата се държи като архаична секта и напомня за съществуването си по неподходящ повод с неадекватен коментар. Това каза за Радио "Фокус" - Пловдив адвокат Михаил Екимджиев в коментар на становището на Светия синод на Българската православна църква по повод Истанбулската конвенция. По думите му, вместо да се грижи за спасяването на душите на хората, за това те да се открият към Бог и към религията, Църквата се затваря в себе си, капсулира се и се грижи за своите благини. 

"Вижте какво правят Протестантската или Католическата църква. Вижте техните мисии за подпомагане на бедните, за приобщаване на хората към християнските ценности. Какво от това прави Българската православна църква, освен от време на време да излиза с някоя неадекватна позиция за гей парадите, срещу Мадона, срещу някои естрадни изпълнители и т.н. Това е нелепо. Най-вероятно и там не знаят за какво става въпрос или просто, понеже е по-трудно, нямат куража по по-трудния начин да оправдаят загубата на институционално доверие. Както държавните и светски институции, така и Българска православна църква губи доверието на хората", коментира Екимджиев. 

По думите му, в съвремието църквата не е тази институция, която трябва да бди за моралните ценности, а се е превърнала в секта, която се занимава най-вече със собствените си проблеми. "От време на време, за съжаление, по неподходящи поводи и начини напомня за съществуването си и се възползва от тази заблуда, която беше насадена сред хората, че Истанбулската конвенция създава опасност от трети пол, от размиването на половете и т.н. Съвременният човек е притиснат от динамиката на живота, от цялата тази глобализация. 

Обществото е България е доста провинциално и патриархално. Хората с този тип нагласи, особено в по-малките населени места, се чувстват застрашени от цялата тази динамика, в която не могат да се ориентират какво се случва, кой кой е, кое е добро и кое лошо. Цялата тази шарения и сложнотия на живота, която неизбежно ще ни се наложи, ги плаши. Да се съпротивляваме на глобализацията е все едно да се съпротивляваме на земното притегляне", коментира още адвокат Михаил Екимджиев.

Виж коментарите (42)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).