Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изявление от Кризисния щаб на Община Карлово
Автор: Екип Varna24.bg 13:36 / 15.09.2022Коментари (0)643
© https://www.dw.com/
Излязоха два доклада с описание на щетите от наводненията и необходимите мерки за преодоляването им представи вчера д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и председател на Общинския кризисен щаб, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев - председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, предава Кризисния щаб на Община Карлово.

В първия са описани щетите в Карлово при наводнението от 22-23.08.2022. Кметът иска от Междуведомствената комисия да помогне за корекция и повишаване на проводимостта на деретата "Меден дол“ и "Бешбунарско дере“, рехабилитация на 2 улици и реконструкция на компрометиран пътен участък. Вторият доклад съдържа данни за пораженията от наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тях Общината иска от държавата помощ на два етапа. Първият етап за Богдан включва възстановяване и укрепване дерето в селото, реконструкция на водопроводната мрежа, възстановяване на 4 моста в селото, реконструкция на 6 улици и възстановяване на моста Богдан – Московец. Във втория етап са предвидени изграждане на мост Богдан – Московец и реконструкция на 6 улици. За с. Слатина Общината иска: на първия етап – възстановяване на централното и малкото дере в селото, възстановяване на водопровода, възстановяване на временен мост и по-късната му замяна със стоманен, възстановяване на моста към гробищния парк, възстановяване на общинския път, възстановяване на моста над р. Стряма на пътя Розино - Слатина и реконструкция на 2 улици; на втория етап – реконструкция на още 9 улици. Планът за справяне с щетите в Каравелово включва: на първи етап – реконструкция на водопроводната мрежа, изграждане на мост в селото и реконструкция на 7 улици; на втория етап – възстановяване на мост в селото и реконструкция на още 5 улици. Освен това Община Карлово иска от правителството помощ за възстановяване на мост до с. Дъбене над река Мъртвица, за възстановяване на електрозахранването и уличното осветление в селата Богдан, Каравелово и Слатина и за аварийно укрепване на бреговете на р. Стряма и р. Мъртвица южно от с. Дъбене.

Повече от 118 единици едра, средна и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 39 камиона, 19 колесни комбинирани багера, 6 булдозера, 5 фадроми, 10 верижни багера, 5 щипки, 15 резачки, 9 бобката и др. Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб на Община Карлово, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов. Някои от машините помагат на доброволчески принцип, а има и единици, наети от частни лица /предимно бобкати/.

На терен вчера в засегнатите села бяха над 200 души доброволци от цялата страна, както и 142 военнослужещи. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 15 служители в общинската администрация.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов, над 400 военнослужещи се включиха днес, 15 септември, във възстановяването на населените места, пострадали от големите наводнения в община Карлово. В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Каравелово участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

По последни данни пострадалите къщи в село Богдан са 147, в с. Каравелово – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34. Повредени и неизползваеми в четирите населени места са общо 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални машини, 238 печки, 214 телевизора и 10 фризера. От настаняване нуждаят 21 семейства /6 от Каравелово, 10 от Богдан и 5 от Слатина/.

В Каравелово все още не е възстановено водоподаването в отделни части на селото, екипи на ВиК продължават да работят. Дървесината, натрупана от пороя в дворовете на хората, се събира в училището. Стопаните, които не желаят да бъдат разчистени дворовете им, запазват там струпаните дърва.

Полага се временен водопровод в източната част на село Слатина, предстои подземното съоръжение да бъде тествано. Продължава да се работи по разчистване на най-пострадалия от пороите район, този на улица 12-та.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди.

През изминалото денонощие няма подадени сигнали за умрели животни. Приключи дезинфекцията в домовете на пострадалите в Каравелово и Слатина. След очаквания голям брой доброволци в почивните дни /17 и 18 септември/, през следващата работна седмица специалистите ще преценят кога дезинфекцирането да бъде възобновено.

Благодарим на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с Кризисния щаб и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села, пишат от щаба.

Благодарим на дарителите, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

Председател на Кризисния щаб и кмет на Община Карлово

Д-р Емил Кабаиванов








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: