Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КНСБ предлага COVID-19 да бъде признат за професионална болест
Автор: Екип Varna24.bg 21:37 / 28.04.2020Коментари (0)1389
© Reuters
Президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поднесоха венци и цветя пред Паметника на жертвите на трудовите злополуки в София по повод 28 април – Международния възпоминателен ден на загиналите и пострадали работници при трудови злополуки и Световния ден на безопасност и здраве при работа.

"През 2019 г. 2 700 000 души в световен мащаб са загубили своя живот докато са отивали, работили и са се връщали от работа. Това прави по 1000 души на ден. Още 6500 дневно губят своя живот заради заболявания, свързани с тяхната работа", обяви Димитров стряскащата статистика на загиналите при трудови злополуки.

Той каза още, че пандемията на работното място трябва да бъде спряна и че това е основното им мото на днешния ден.

Попитан какво показва статистиката у нас, той обяви, че има лек спад в броя на загиналите при трудови злополуки, но това не трябва да ни успокоява.

"2731 трудови злополуки е имало през 2019 г. Имаме концентрация, с фатален изход, в сектор строителство. 89 са смъртните случаи. Това обаче са два пъти повече от средноевропейското ниво. За съжаление България остава с един сравнително висок брой на смъртните случаи вследствие на злополуки на работното място, за разлика от държавите от Източния блок, с които до неотдавна бяхме заедно", посочи президентът на КНСБ.

Той обърна сериозно внимание и на пандемията, завладяла голяма част от света.

"COVID -19 трябва да попадне в Наредбата на опасните болести, което двата синдиката отдавна са поискали. Това дава своите формално-правни аргументи, след това хората да се възползват когато оздравеят и да имат обезщетение", обяви Димитров и добави, че около 700-800 работници в икономическа активна възраст най-вероятно са заразени с коронавирус, макар и леко да изкарват инфекцията.

"Ние знаем за над 200 души – медицински работници, хора в леката промишленост, в градския транспорт. Те стават все повече. Независимо, че и двата синдиката апелирахме всички предприятия да отчетат новата заплаха, виждате че бавно и полека навлиза и в производствения процес", коментира още той.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" е категоричен, че настоящата пандемия ни изправя пред нови и непознати предизвикателства, с които трябва да се справим.

"Ние трябва да създадем стандарт за безопасност и здраве при работа, непосредствен, свързан с COVID-19, защото в момента го караме на импровизация", коментира той и каза, че не трябва да се допуска занижаване на средствата за безопасни условия на труд, а именно това предполага, че ще се случи, когато държавата и нейната икономика започнат да се възстановяват заради липса на достатъчно средства.

"Това не трябва да се допуска. Трябва да има двойно повече внимание върху това, което се случва. Инспекцията по труда, която сега се занимава с това да проверява декларации, трябва да влезе в съществената си роля. Отсъствието на ресурс и капацитет в тази инспекция, което показва, че в нашата държава, гонейки други цели, ние пренебрегваме изключително важни неща като човешкото здраве и живот, бутайки ги настрани. Инспекцията по труда трябва да започне да се занимава с тази си дейност и капацитетът й да бъде увеличен. Ние, КНСБ и работодателските организации сме в състояние да осигурим капацитет и жива сила, с която да подпомогнем дейността на инспекцията по труда", обяви Манолов.

Попитан дали тази протегната ръка ще бъде приета от държавата, президентът на КТ "Подкрепа" каза, че те отдавна са я подали, а сега просто трябва да подновят предложението си пред властимащите.

На свой ред президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че в петък, когато се отбелязва Денят на труда, ще обявят как ще подкрепят синдикалните си членове, които са заразени с COVID-19.

Димитров заяви, че те продължават да се борят за това работниците да работят при безопасни и здравословни условия на труд и припомни, че миналата година, по време на своята 100 годишнина, Международната организация на е излязла с декларация в която настоява да бъдат признати като фундаментални правата на работното място и да бъдат охранявани по този начин от всички държави-членки, независимо какви законови регламенти действат в тях.

Стана ясно още, че от 20 години КНСБ продължава да подпомага финансово деца на работници, загинали в трудови злополуки чрез благотворителния фонд на името на д-р Желязко Христов.

"Към момента те са 47. Ние ги подпомагаме ежемесечно докато навършат пълнолетие. От началото на година добавихме още 3 деца – на загиналите при аварията в ТЕЦ "Марица-Изток II", на АМ "Хемус", посочи той и коментира, че се наблюдава задържане на броя на децата, които губят своите родители.

На финала той каза, че днес бият камбаната с призив да направим така, че да има по-малко деца сираци, като опазим родителите на работните им места, пише още "БГНЕС".



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: