Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КПКОНПИ установи конфликт на интереси при кмета на столичния район "Красно село"
Автор: Екип Varna24.bg 12:07 / 02.12.2021Коментари (0)761
© bTV
Служители на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започнаха проверка на място в столичната община "Красно село“, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Проверката е по сигнали на граждани и касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация.

Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности. Проверката обхваща следните направления:

Действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на СО - район "Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество, е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат "връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага - чрез подставени лица или чрез търговско дружество.

Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС. Действия по отношение на проекта "Патронажна грижа в район "Красно село“, процедура "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на кмета на "Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна).

Действия по изпълнение на общинската програма "Топъл обяд“, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината. Постъпил сигнал за изградена трайна практика в община "Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.

Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

Кметът на "Красно село“ Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси - на 9 юни за това, че е назначила себе си за ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си.

Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Тя беше глобена за сключен трудов договор с дъщеря ѝ. Антикорупционната комисия тогава установи нов конфликт на интереси за кмета на столичния район "Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си.

Наложена ѝ беше глоба в размер на 5 000 лв. Това бе второто решение на Антикорупционната комисия за установяване на конфликт на интереси.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: