КТ "Подкрепа" ще поиска минимална работна заплата от 1000 лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:07 / 10.09.2019
1392
КТ "Подкрепа" ще поиска в бюджета за 2020 година да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лева, тъй като това минимално възнаграждение към момента отговаря приблизително на производителността на труда. Това каза пред журналисти икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, която участва във форум за правата на командированите работници, организиран от синдиката.

"Ние ще поискаме по-висока минимална заплата и знаем, че управляващите няма да приемат по-висока от тази, която са записали", допълни Григорова, цитирана от БТА. Според нея управляващите няма да се съгласят с подобно предложение, защото преди последните парламентарни избори дори е било записано замразяване на минималната работна заплата и само извънредните избори са били повод правителството да промени намеренията, за да "съблазнява българските работници".

През 2019 г. минималната заплата е 560 лева. Предвидено е тя да се увеличи на 610 лв. от 2020 г. и на 650 лв. от 2021 г.

"Според европейските сравнения заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в страната е около 50 процента от средноевропейската", допълни Григорова.

Тя припомни, че за следващите две години в средносрочната прогноза е предвидено увеличение на минималната работна заплата. Григорова изрази надежда българските управляващи, които и да са те, през следващия мандат да заложат отново нарастващо увеличаване на минималната работна заплата, тъй като дори и да изпълнят настоящите си намерения, тя все още ще е драстично по-ниска от най-ниската в ЕС.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).