Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КТ "Подкрепа" за проектобюджета: Неприемливо е работещите да платят цената на кризата
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 25.04.2023Коментари (0)577
©
Неприемливо е работещите да платят цената на кризата.  Това се казва в становище на на Конфедерация на труда "Подкрепа“ относно проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

"За нас е изключително притеснителен фактът, че бюджетът просто изчислява вече заложените политики от предходни правителства, без да приема мерки, с които да се намали дефицитът и да се гарантира ръст на доходите на заетите. Разбираме сложната политическа ситуация, в която се намира страната, но тя не може да бъде оправдание за отказ от вземане на управленски решения, особено когато България се намира в сериозна икономическа и социална криза", изтъкват от синдикатите.

КТ "Подкрепа“ изразява възмущението си от факта, че не е предвидено второ увеличение на минималното възнаграждение за страната. Още през миналата година заявиха, че замразяването на доходите на българските граждани е пагубно, ефектът от ерата Дянков продължава да поддържа възнагражденията в страната на най-ниското ниво в Европейския съюз и да прогонва хората в трудоспособна възраст извън страната.

От синдикатите настояват МРЗ да се увеличи на 850 лв. сега. Ръстът в началото на годината беше минимален, инфлацията продължава да е висока, а потреблението на основни хранителни продукти (по данни НСИ) намалява. Всичко това прави наложително да се приложи второ увеличение на МРЗ в рамките на годината. В допълнение, така ще се намали и разликата между настоящото минимално възнаграждение и това, което така или иначе ще бъде прието от януари 2024 г. по силата на чл. 244 от Кодекса на труда, а именно 50% от средната работна заплата (935 лв. по прогнози на МФ).

"Категорично неприемливо е българските работещи да платят цената на кризата, докато печалбите на компаниите нарастват с почти 100% в рамките на две години – от 27,2 млрд. лв. на 47 млрд. лв. Неприемливи са предложенията за увеличаване с 10% на разходите за труд и то само там, където през миналата година не бяха извършени никакви увеличения", подчертават от "Подкрепа". 

В заключение КТ "Подкрепа“ отново призовава за отговорно управленско поведение, извършване на ключови данъчни промени, които да осигурят допълнителни приходи в държавния бюджет, необходими за функционирането на държавата и облекчаване на тежестта от кризата на всеки български гражданин. Настояваме да се увеличат данъците за компаниите и физическите лица, които спечелиха от кризата и да се намалят за нискодоходните групи. КТ "Подкрепа“ не подкрепя орязване на разходи и/или допълнително задлъжняване.

С текста на цялото становище можете да се запознаете тук.



Още по темата: общо новини по темата: 802
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
03.01.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: