КЗП: Нямаше фрапантни нарушения по време на празниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:28 / 18.04.2017
1668
Няколко десетки са обажданията в Комисията за защита на потребителите (КЗП) по време на Великденските празници. Те касаят предимно консултации по повод закупени дефектни стоки. Едва три-четири сигнала са свързани с конкретни нарушения, сред които неясни условия при паралелно провеждане на промоционална кампания и акция за намаление. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов. 

"Нямаше фрапиращи нарушения. За пореден път се доказа колко необходима е превенцията. Ние започнахме нашите проверки далеч преди Великден. Осъществихме ги и съвместно с колеги от други институции. Създаде се още преди настъпването на празниците впечатление и то беше съвсем правилно и обективно, че контролните органи са на своето място и извършват необходимите проверки, като по този начин гарантират спокойното и нормално протичане на празничните дни", коментира Маргаритов.

По думите му в последните периоди в празничните дни нарушенията са по-малко. В навечерието им обаче проверките установяват леко покачване на броя им спрямо констатираните при ежедневните инспекции. Според Маргаритов това се дължи на по-голямото предлагане на различни групи стоки, както и на провеждането на празнични намаления и промоции. "Понякога намаленията не са реални или промоциите касаят стоки в много малка наличност и потребителите не могат да се снабдят с тях", посочи председателят. Той уточни, че такива нарушения са срещани и преди.

"Новото, което наблюдаваме през миналата година и сега, е склонността на търговците, включително в туристическия бранш, да прилагат добри практики, които вече са се наложили на пазара, като компенсират своите клиенти, когато не могат да им предложат това, което са им обещали", допълни Маргаритов.

На финала на разговора Маргаритов подчерта, че "всичко трябва да е ясно - тогава, когато може - може, а когато не може - не бива". И прикани търговците да бъдат коректни и лоялни към своите клиенти, защото "в последните периоди това работи, работи и за тях."


Виж коментарите (0)

Още по темата (70):
20.04.2017 КЗП: Потребителите да внимават за залежали промоции и томболи от Великден
18.04.2017 Шарени яйца за Великден хапнаха животните от зооопарка
18.04.2017 Русенският митрополит слага край на обикалянето на църквите на Великден
18.04.2017 Днес е Светли вторник
17.04.2017 Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския
манастир
17.04.2017 Спират тировете за голямото завръщане
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).