Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП и БАЕТ ще пазят заедно потребителите на продукти, закупени по Интернет
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 21.10.2009Коментари (0)739
©
Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите и Петър Ванчев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за електронна търговия подписаха днес споразумение за сътрудничество и съвместна дейност. Целта на поставеното начало на взаимодействие между двете страни е по-пълна, всеобхватна и ефективна защита на потребителите, които закупуват стоки и услуги по Интернет.

КЗП и БАЕТ ще си сътрудничат за решаване на въпроси, свързани със създаване на условия за разясняване на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия и ефективна потребителска защита, както при надзора на пазара, така и при постъпване на сигнали, жалби и рекламации. Предвижда се взаимно предоставяне на експерти, включително и в работни групи за разглеждане на проблеми, свързани с пазара на стоки и услуги, размяна на експертни становища по конкретни казуси във връзка с постъпили сигнали и жалби от потребители.

За повишаване нивото на потребителската култура при пазаруване по Интернет КЗП и БАЕТ ще организират съвместни мероприятия и ще изготвят и разпространяват издания като брошури, листовки и други по проблеми, които са в обсега на тяхната дейност.

Взаимодействието на база подписаното споразумение ще подпомогне работата на новосъздадената специализирана дирекция в КЗП „Информационна сигурност и защита на потребителите в Интернет", чиято дейност е фокусирана изцяло върху електронната търговия. Необходимостта от нея произтича от трансформацията на пазара от традиционен към електронен и възникналата с това нужда от повишаване защитата на потребителските права и увеличаване на доверието на членовете на съвременното информационно общество в Интернет търговията при извършване на покупки от новия електронен пазар.

Експертите в новата дирекция извършват разследвания и проверки в Интернет по спазване изискванията на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) при продажбите от разстояние на стоки и услуги по електронен път. Освен това, те следят и анализират българското Интернет пространство с цел своевременно откриване и установяване на нелоялни търговски практики, като при съмнение за такива се предлага на комисията да предприеме мерки според разпоредбите на ЗЗП. Дирекцията извършва и контрол по предоставяне на услуги на информационното общество съобразно Закона за електронната търговия. Във функциите на дирекцията влиза и задължението да води регистър на юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения. Предвижда се и взаимодействие с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съответно с Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" и с компетентните органи на държавите - членки на ЕС и с Европейската комисия по въпросите на услугите на информационното общество.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: