Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП отчете спад на нарушенията по Черноморието през летния сезон
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 07.09.2015Коментари (0)630
©
"В сравнение с минали периоди нарушението, което можем да окачествим като едно от най-тежките, а именно - предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран обект, се среща в около 50% по-малко случаи в сравнение с други години. Това показва напредък по отношение ефективността от контрола.", коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването "Нашият ден - Практично" на Българското национално радио.

Маргаритов отчете и друга тенденция при анализа на резултатите от осъществения от КЗП контрол по Черноморието през активния летен сезон, а именно, че се наблюдава спад на процента на нарушенията спрямо общия брой проверки. Той посочи, че при извършени около 3000 проверки през периода са установени около 210 - 215 нарушения, "което показва едно намаление на броя на нарушенията спрямо минали периоди с около 10%." И поясни "Това е добра тенденция, защото превантивната функция на комисията е нещо, което не бива да бъде подценявано. Дори напротив. За мен лично тенденцията би следвало да бъде тази превантивна функция да има все по-засилена роля, защото тогава, и когато търговците знаят, и потребителите са спокойни, че контролният орган е на мястото си, проблемите ще бъдат по-малко."

В отговор на въпрос на водещата относно ефективността на приемните на КЗП по Черноморието и активността на потребителите Маргаритов коментира, че наблюденията му "показват едно активизиране на хората - както непосредствено след установяването на някакъв проблем да се опитат да се защитят сами дотолкова, доколкото те имат права, които биха могли да реализират веднага, така и да ни търсят, защото ние сме близо до тях и се стремим да бъдем все по-близо и да реагираме адекватно, за да може през нашата дейност да се проектира тази активност на потребителите и ефектът от работата ни да бъде още по-голям с цел по-малко проблеми." Поради това, че се очертава месец септември да е подходящ за летен, част от приемните ще продължат да работят там, където има по-голям поток от хора, анонсира Маргаритов и обобщи: "В този смисъл ние бихме могли да кажем, че това беше ефективна инициатива, която ние смятаме да продължим през другия важен активен сезон, а именно през зимата, която предстои."

На въпрос какви бяха най-честите оплаквания през летния туристически сезон Маргаритов посочи, че в последните месеци комисията се е занимала с десетки случаи, в които е констатирано разминаване между обещаното от търговеца при договарянето и полученото от потребителя на място. Това може да бъде, както нарушение на Закона за туризма - когато има несъвпадение между утвърдената категория на туристическия обект и качеството на услугите, които се предоставят в него, така и прилагане на различни по вид нелоялни търговски практики, при които туристите биват въвеждани в заблуждение относно различни елементи от предлагания туристически продукт. Той даде пример със случаите, в които в менютата в заведения се посочват цени в евро, вместо в левове и поясни, че това е заблуждаващо. Той определи като доста тревожно нарушението, което тази година също е регистрирано в няколко десетки случая, а именно - недостатъчно доброто осигуряване на достъп за хора с увреждания до местата за настаняване поради липса на рампи, специално адаптирана рецепция с по-нисък борд и пр. "Тези хора са с равни права и би трябвало да имат еднакъв достъп, както всички останали", допълни ръководителят на ведомството.

Маргаритов посочи, че за всички установени нарушения търговците са били наказани, но подчерта, че "по-важното е да направим така, че и в резултат на налаганите санкции, и на контролната дейност нарушенията да бъдат сведени до минимум в бъдеще."

Председателят на КЗП отчете и друг важен аспект по отношение ефективността на работата на институцията. "Само в последните седмици имаме няколко случая, в които след наше произнасяне за наличие на нелоялна практика, търговците наистина се съобразяват и привеждат дейността си в съответствие с изискванията на законодателството. Разбира се, нашите актове са обект на съдебен контрол, но все пак аз считам, че когато нещата са безспорни, по-добре е да се действа бързо и ефективно, защото това е от полза на всички, включително и на търговците.", допълни Маргаритов.

В началото на септември КЗП започна кампания за проверки в цялата страна на книжарници и магазини, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия. Инспекторите следят, както за предоставяне на пълна и вярна информация за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, така и за ясното обозначаване на цените. В хода на инспекциите се проверява и за спазване на изискванията на законодателството при продажбата на предварително пакетирани стоки, които се предлагат като комплекти в промоция. Информацията следва да бъде на български език.

Друг аспект от кампанията е безопасността на облеклата и обувките за ученици.

КЗП ще проверява също и за спазването на забраната да се продават тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Лято 2024
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: