Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП проверява качеството на алкохола в курортите край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 05.07.2016Коментари (1)530
©
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила, че производител заблуждава клиентите си, че предлага предназначен за деца нискомаслен хранителен продукт, който всъщност не е такъв. 

Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на контролния орган. 

Той посочи, че на етикета върху опаковката пише "два пъти по-малко мазнина", като обясни, че заблудата се състои в това, че не става ясно по-малко от какво и че когато един продукт е насочен към по-уязвима група потребители, се предполага, че вредните съставки би трябвало да са по-малко, което в случая не е така.

"Напоследък са доста актуални проверките, които извършваме съвместно с неправителствения сектор по отношение на информацията за хранителните продукти. Важно е, защото е пряко свързано със здравето на хората и когато се правят опити за спестяване на важна информация или за заблуда за качеството на даден продукт, това е нелоялна практика, която трябва да бъде забранена, а нарушителят - санкциониран. Извършваме съвместни проверки с Българската агенция по безопасност на храните, включително взимаме и проби. Тази координация дава добри резултати", заяви Маргаритов.

Председателят на КЗП каза още, че ако търговецът твърди, че предлага сирене, а става дума за някакъв вид заместител, това е чист вид нелоялна търговска практика. 

"Във връзка с кампанията, която неправителствената организация "Активни потребители" проведе наскоро, ние също взехме проби и първите резултати и отклонения са налице, имаме и произнасяния за такива разминавания - имитиращи продукти да се представят за сирене", добави Маргаритов.

По думите му се увеличават случаите, в които КЗП се произнася за нелоялни търговски практики. "Забраната на една такава практика води до това неограничен кръг от хора да бъдат предпазени да сключат неизгоден за тях договор. Тук не става въпрос за рекламация на конкретна дефектна стока, например, а за нещо принципно, като например за това как се таксува мобилният интернет на абонатите на съответния доставчик. Ако търговецът твърди, че го таксува на КВ, а се окаже, че при всяко едно влизане в Интернет дори и само за проверка на пощата се отчита по един МВ, макар и цената да не е много висока, ние говорим за една заблуда, която в пъти увеличава сметката на потребителя", даде пример Маргаритов. Комисията е забранила подобна практика, която наскоро е била потвърдена от съда.

Маргаритов каза още, че целогодишно се извършват проверки на туристическите обекти в страната, но в активните сезони се прави прегрупиране на силите така, че да има по-активно присъствие на екипите на местата, с повече туристи и съответно - повече предлагане на различни стоки и услуги.
"Стремим се да осъществяваме контрол, който да гарантира на хората, че това, което те са планували да получат по време на своята почивка, действително ще им бъде предоставено. 

Вече за втора година ние откриваме приемни за граждани в големите курортни комплекси и в по-малките населени места - "Албена", "Златни пясъци", Варна, Бургас, "Слънчев бряг", Созопол, Приморско и Царево. Наели сме хора, които са от съответните населени места. Те са обучени, знаят чужди езици, за да могат да окажат съдействие и на чуждестранни граждани. Към нас функционира е Европейският потребителски център, който е част от мрежа такива бюра на територията на Европейския съюз, т.е. можем и трансгранично да съдействаме за уреждането на спорове като дублаж на резервации, изгубен багаж, проблем с превоза и пр.", добави Маргаритов.

Той посочи, че вече се извършват по-активни проверки и в олинклузив комплексите и в заведенията с нощен режим на работа по отношение качеството на предлагания алкохол. Маргаритов припомни, че през минали сезони комисията е разкрила нерегламентиран алкохол, който е бил продаван на почиващите. "Пробите не показаха драстични отклонения по отношение на качеството, но това е голяма щета за държавата, защото не се плащат акцизи и данъци и освен това винаги има риск, когато говорим за едно такова нерегламентирано производство, да бъде допусната грешка в технологичния процес. Разбира се, че това е недопустимо и че всеки опит подобно нещо да бъде правено, ще бъде пресечен", категоричен бе председателят на КЗП.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 05.07.2016 г.
0
 
 
Хахахахах мишки .... какво ще проверявате бе .... като ви дадат една пачка от 50 лв. и забравяте какво работите ... мижатурки....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: