Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кабинетът спешно ще гласува актуализацията на бюджета
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 22.07.2013Коментари (8)3319
© Bulphoto
Кабинетът спешно ще гласува на извънредно заседание днес актуализацията на бюджета за 2013 г. Целта е законопроектът да бъде вкаран веднага в Народното събрание и да бъде приет възможно най-бързо. Това каза финансовият министър Петър Чобанов пред "Дарик" радио през уикенда. Очаква се депутатите да излязат във ваканция в началото на август. Това означава, че имат само две седмици, за да гласуват промените и да се преборят с евентуално президентско вето. Вчера Реформаторският блок отправи призив към държавния глава да върне закона.

Ключов елемент на актуализацията на бюджета е възможността да се емитира нов държавен дълг в размер до 1 млрд. лв. Тези пари няма да бъдат изхарчени до края на годината, с тях няма да се финансират социални плащания, а ще осигуряват известен буфер, обеща финансовият министър. Според него нивото на дълг на България в момента е достатъчно ниско и страната ни можела да си позволи нов заем. Такава възможност е предвидена и сега в действащия бюджет за 2013 г. Чобанов отново подчерта, че задлъжнялостта на хазната няма да прехвърли предвидените 14.6 млрд. лв. И припомни, че през идната година ни предстоят солидни плащания по външния дълг и е важно ресурс за тях да се осигури още отсега.

"Предпочетохме буферът да е в централния бюджет, да не преразглеждаме разходните тавани по министерства, защото това е сериозна дискусия", отвърна финансовият министър на критиките, че засега не са посочени конкретните разходи, които ще се направят с промяната на бюджета. И уточни, че в сегашния бюджет имало много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи и пера, които изобщо не били планирани. Той даде за пример инвестиционни разходи за 5-6 млн. лв. за някои болници, които са в много лошо състояние. Допълнителен ресурс е нужен и за освобождаване на честоти за цифровизацията на ефира. По различни данни сумите за освобождаване на честоти от военното министерство варират от 120 до 140 млн. лв. в следващите няколко години. Друг непланиран разход бил поет ангажимент от служебното правителство за субсидия от 11 млн. лв. за земеделските производители. Очакваните от търговията с парникови газове 86 млн. лв. през тази година не влияят на приходната част на бюджета, защото ще отидат за компенсации за зелената енергия след свалянето на цената на тока от 1 август, стана ясно от думите на министъра.

Петър Чобанов отново наблегна и на връщането на ДДС на бизнеса. Той каза, че за първите 12 дни на юли е възстановен ДДС за 454 млн. лв. при средномесечни 460 млн. лв. Но пропусна да уточни, че става дума за напълно рутинна процедура, при която исканията за възстановяване на данъка, подадени до 14 юни, би трябвало да се изпълнят до 14 юли. Не спомена и че министерството е променило схемата, по която се изчислява дължимият от държавата ДДС, като към забавените плащания се добавят и актуалните плащания за всеки месец.

Въпреки сериозните суми, предвидени като увеличение на разходите на хазната, в актуализацията на бюджета не са залегнали пари за коледни добавки за пенсионерите и за увеличение на минималната работна заплата. До неотдавна се говореше, че вдигането на минималното възнаграждение, срещу което остро се обяви бизнесът, би могло да стане от 1 октомври. Въпреки това ще се търси ресурс за коледно подпомагане, а въпросът за минималната работна заплата ще бъде решен окончателно в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза Петър Чобанов. Той успокои, че догодина няма да се вдигат данъци и да се въвеждат различни ставки на ДДС.

В левицата се обсъждат нови дългосрочни мерки, които да приложи кабинетът на Пламен Орешарски, се разбра от публикации в медиите. Те трябвало да бъдат продължение на спешните мерки от първите месеци на кабинета - вдигането на някои социални помощи и свалянето на цената на тока. Предвижда се новите мерки да бъдат със срок до една година.

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху планираната от правителството актуализация на бюджета. За това призоваха вчера от Реформаторския блок. Вдигането на разходите на хазната и вземането на нов заем до 1 млрд. лв. нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелстват единствено мафията и олигархията, заявиха петте десни партии. Фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лв., с 1.8 млрд. лв. над минимално допустимия, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва, твърдят от десницата.

Източник: в. "Сега"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Donka Staneva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: