Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да действаме при масова стрелба: Барикадирането и изключването на телефона спасяват човешки животи, говори Лъчезар Милушев
Автор: Петя Кузева 16:49 / 28.10.2023Коментари (0)826
© Фокус
Как да действаме при масова стрелба? Барикадирането, спазването на добре установени процедури и изключването на телефона могат да спасят човешки животи, съветва експертът Лъчезар Милушев. 

565-ата за годината и най-масова стрелба в САЩ за 2023 г., при която бяха убити 18 души, повдигна отново въпроса за сигурността и регулацията за продажбата на оръжие. И въпреки че в България има подобни установени процедури, редовият български гражданин често не е наясно как да реагира при подобна атака и планирана убийствена стрелба. Средата за сигурност в световен мащаб е променена и трябва да знаем как да действаме при масова стрелба. За конкретни експертни съвети "Фокус" се обърна към зам.-ръководителя на Центъра за изследване на радикализацията и тероризма. 

Д-р Лъчезар Милушев е бил ръководител на направление "Сигурност и комуникация" в НДК по време на българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Да, бил съм служител по сигурността на НДК по време на председателството. Това е едно огромно предизвикателство, аз се опитах този опит да го популяризирам чрез една книга, която излезе през месец август. В нея се говори преди всичко за сигурността и безопасността на обектите с масово пребиваване на хора. Но тук трябва да се мисли в няколко аспекта. И не само да си мисли, а действията да се планират и да се усвояват тия действия – кой какво прави при тази ситуация", каза в интервю за "Фокус" Милушев.

Какво трябва да правим и какво не трябва да правим при атака на масов стрелец?

"Първо трябва да разберем какво се случва. Можем ли да разберем какво се случва, например в дадена сграда с масово пребиваване на хора, както Вие давате пример, влиза човек, който има някакви намерения, различни от това да ви посети, да ви види или сте го поканили. Този човек да речем вади нож, мачете, пистолет автомат, няма значение какво – как ще се разберат останалите вътре, че има такава опасност, първо? Има системи за гласово оповестяване в училищата. Давам пример с училище или за някаква обществена сграда, трябва да се оповести на всичките, че има такава опасност. На следващо място е: кой реагира, кои са хората, които са най-близко до посетители, обучаеми и т.н., които трябва да предприемат неща по отношение от тяхното барикадиране? В училището във Франция, между другото когато е влязъл с ножа, се реагирали правилно в ученическите стаи – хората са се барикадирали вътре. Но това барикадиране не е много проста работа като се замислите", дава безценни съвети д-р Лъчезар Милушев. 

Обикновено резе на врата може да спаси много човешки животи. 

"Ако вратата затваря навътре е добре, но ако си отваря навън? Значи трябва да има някакъв механизъм за действие, може да сложи резе, може да е съвсем простичко, елементарно резе, на това спасява човешки животи. За тези неща хората трябва да бъдат подготвени. Второ, трябва да застанете на място, което е безопасно от изстрели, примерно, ако вътре се стреля. Трябва да застанете не под чина, трябва да застанете в такъв ъгъл на сградата, така че да не може да бъдете уязвими от изстрел. Второ, трябва да изключите мобилните си телефони. То не е и много сложно, нека да бъдем честни. Това са три неща, които трябва да се направят, но те трябва да се знаят", категоричен е експертът. 

Изключете мобилните си телефони, съветва категорично експертът, защото едно позвъняване може да ви издаде. 

"За мобилните телефони е важно, защото тези хора са фрустрирани. И той, влизайки вътре, тръгвайки и да убива, значи той е в някакво крайно психологическо състояние, и всеки един звук, особено пък ако вие сте се барикадирали отвътре и започва да се чува звънене на телефони, нали се сещате, че за него е ясно, че там има хора, които се опитват да му противостоят по някакъв начин. Защото е много непрофесионално и вредно да натиснете един звънец и всички хора да тръгнат да се изнасят като при пожар. Това е точно обратното на това, което трябва да се прави при такива ситуации, а именно барикадиране, запазване на тишина", казва специалистът по сигурността.

Това са 3-4 прости неща, за които би следвало всички хора в такива сгради и места с масово пребиваване на хора, особено персоналът да бъде подготвен, категоричен е Милушев.

"И знаете много добре, че това е една моя дългогодишна битка бих казал да го популяризирам, да помагаме, да го споделяме като опит. Плюс това според мен изобщо не е лошо действието при такива извънреден ситуации да се изучават и от определени групи студенти, които се подготвят утре да работят в такава среда. Защото човек когато има понятие за нещо е доста по-добре, отколкото тепърва да го научава, защото е късно да го научаваш в реална ситуация". 

Колко важно е аварийният изход на едно училище, един факултет, вторият вход/изход, да не затлачен с боклуци, да не е заключен, недостъпен заради шкаф или вендинг машина, колко на практика тези уж дребни неща са жизненоважни при един терористичен акт например?

"Дайте да говорим например за извеждане при някаква извънредна ситуация, дори ако щете и при пожар. Ако е точно на пътя на евакуация това нещо, ти трябва да имаш втори изход няма начин как да бъде. И това за мен е престъпно нехайство от ръководство и персонал на едни такива сгради. Защото ти да нямаш възможност да излезеш от друг изход  дори, ако щете при редица случаи можем да кажем, сега не искам да ги коментирам. Това е изключително важно. Колегите от Пожарна безопасност тези неща ги контролират, и то много строго са разписани в закони. Но все пак има ръководители на такива сгради или ползватели на такива сгради, които си го позволяват това нещо. Просто използвайки вашата трибуна ги призовавам да не си го позволяват, защото тези неща, вие знаете, че съм го казвал винаги, те стават веднъж и не можем да ги спрем. Това не е като да разсипем една чаша вода и да я напълним пак, и да кажем, да направихме си извода, че не трябва да я слагаме на ръба на масата, добиваме опит. Но тук опита се добива на базата на човешки животи и не е нормално да си го позволяваме неща, които наистина са като световна практика, това е натрупано с опита, знае се как се прави, не е необходимо да даваме човешки жертви, не дай си Боже, както се казва, за да ги усвояваме тези неща, да имаме елементарно планиране какво трябва да се направи при една или при друга ситуация", заяви пред "Фокус" зам.-ръководителя на Центъра за изследване на радикализацията и тероризма. 

Д-р Лъчезар Милушев започва кариерата си като офицер от системата за противовъздушна отбрана. Дълги години работи в системата на МВР, като последователно преминава през различни длъжности, включително съветник на министъра на вътрешните работи и оперативен помощник на главния секретар. Като директор на Дирекция "Анализи и политики" на МВР е един от основнните автори на Закона за противодействие на тероризма и Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма. Д-р Милушев е съавтор на магистърската програма и има значителен принос за нейното развитие.



Още по темата: общо новини по темата: 8
28.10.2023 »
28.10.2023 »
27.10.2023 »
26.10.2023 »
26.10.2023 »
26.10.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: