Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да постигнете финансовите си цели – план стъпка по стъпка
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 14.07.2021Коментари (0)952
©
Парите са един от факторите в човешкия живот, създаващи най-много стрес. Много хора се тревожат за това как да покрият разходите си и имат чувството, че нямат контрол върху финансите си. Въпреки че всички биха искали да постигнат финансова стабилност, за повечето това се оказва трудност и се отказват още преди да са опитали.

Истината е, че дори да нямате големи приходи, има как да контролирате финансите си и да подобрите състоянието си. Основополагащо за това е определянето на реалистични финансови цели. Сигурни сме, че много от вас просто не знаят от къде да започнат. За да разберете как да определите и постигнете финансовите си цели, просто продължете да четете.

Какво са финансови цели?

Преди да започнете да работите за тях, трябва да разберете какво са финансовите цели. По същество това са приоритетите, които сте си поставили, за да подобрите финансовото си състояние. Обикновено този процес е свързан със спестяване и харчене на пари. Всеки човек има различни цели, защото всеки има различни приоритети. Целите могат да се променят с времето, защото приоритетите могат да се променят въз основа на случващото се в живота ви.

Когато не си поставяте финансови цели, в крайна сметка дори не осъзнавате за какво харчите парите си. Финансовите цели са важни, защото Ви помагат да постигнете конкретен резултат и да създадете процес, с който стъпка по стъпка да получите желаните резултати. Те помагат да устоите на импулсивни покупки, като същевременно следите количеството и местата, на които харчите парите си.

Как да създадете финансови цели?

Един от най-добрите начини да определите кои цели са най-добрите за Вас, е като си зададете някои определящи въпроси. Опитайте се да си отговорите на следните от тях:

- Когато мислите за бъдещето си, кое е най-важно за Вас? Бихте ли предпочели да имате нова къща, нова кола или да можете да се пенсионирате рано?

- Когато се пенсионирате, независимо на каква възраст, къде искате да живеете? Искате ли да останете в държавата, в която живеете в момента?

- Искате ли да нямате дългове, когато се пенсионирате? Искате ли да нямате дългове сега?

- Какви са непосредствените Ви нужди днес? Имате ли сметки, които не са платени? Имате ли нужда от нови уреди или ремонт на дома? Имате ли нужда от нова кола?

- Какви искате да са Вашите финанси след пет години? Искате ли да имате определена сума пари в спестовната си сметка?

- Имате ли нужда от конкретна придобивка в момента?

След като отговорите на тези въпроси, трябва да създадете план, към който можете да се придържате. Ако искате да можете да се придържате към плана си, трябва да го направите възможно най-гъвкав. След като разберете къде искате да отидете, определете стъпките, които да предприемете, за да стигнете до мястото, където искате да бъдете.

Стъпка 1: Изберете времето за постигане на целта си

След като сте определили каква искате да бъде Вашата цел, трябва да определите колко време искате да Ви отнеме, за да я постигнете. Целта може да диктува продължителността, например, ако се ожените и искате да спестите определена сума пари, Вие сте обвързани от датата на сватбата си. Може да имате други цели, които да Ви дадат малко повече гъвкавост в избора на времето за постигане.

Краткосрочни цели

Има краткосрочни цели, които искате да се случат за кратко време. Това може да включва закупуване на мебели, подобрения в дома или планиране и спестяване за ваканция. Може също да имате краткосрочна цел да изплатите дълг, да създадете бюджет или да намалите разходите си.

Цели със средна продължителност

Има средносрочни цели, които обикновено отнемат от 3 до 10 години. Някои цели, които попадат в тази категория, може да са спестяване на пари за закупуване на къща, изплащане на заем, спестяване за вашата сватба или предприемане на дълга мечтана ваканция. Друга цел в средносрочен план е да  измислите начин да имате повече от един поток от доходи. Това не означава да работите повече часове на текущата си работа. Може да означава да намерите начин да спечелите пари, правейки нещо, което обичате или да започнете страничен бизнес.

Дългосрочни цели

Най-честата дългосрочна цел е спестяване за пенсиониране. Никога не сте твърде млади, за да започнете да спестявате за пенсионирането си. Всички тези пари ще Ви бъдат от полза в дългосрочен план. Друга дългосрочна цел може да бъде да изплатите къщата си и да елиминирате всичките си дългове да имате определена сума пари в спешен фонд.

Стъпка 2: Опишете финансовите си цели на хартия

Чували ли сте някога, че една мисъл не е реална, докато не я изпишете на хартия? Има нещо в акта на записване на вашите цели, което ги кара да станат реални и нещо, което Ви подтиква да работите за тях. Когато запишете целите си, това Ви принуждава да мислите за тях и да изясните намерението си. Дори ако никой друг освен вас не ги види, трябва да направите стъпката.

Не само трябва да запишете целите си, но и трябва да запишете стъпките, които планирате да предприемете, за да стигнете до там. В допълнение към това, Вие също трябва да се ангажирате с времева линия. Може да не успеете да се ангажирате с точни дати, като например 1 юни тази година, но може да си кажете, че след една година, ще отбележите резултатите си.

Стъпка 3: Приоритизирайте целите си

Ако искате да постигнете финансовите си цели, ще трябва установите кои от тях са с приоритет. Трябва да започнете с важните от тях. Отговорихте на списък с въпроси по-горе, за да Ви помогне да определите кое е най-важното за вас в момента. Трябва да имате предвид, че това, което е важно за Вас в този момент, може да не е това, което е важно за Вас след две години. Тъй като обстоятелствата в живота се променят.

Също трябва да определите кое е важноза самите Вас, а не кое е важно за някой друг. Трябва да направите това, което е във Ваш интерес, а не в интерес на другите хора.

Не се тревожете, ако целите се променят. Няма такова значение дали те се променят, защото Вие сте се променили или под някакво външно влияние. Не трябва да се придържате към целта само защото чувствате някаква нужда да постигнете тази цел. Не бъдете толкова упорити. Оставете тази цел и изберете друга, която има по-голям смисъл за вас в момента.

Стъпка 4: Създайте своя бюджет

Това е тема, за която повечето хора не обичат да говорят. Трябва да сте честни със себе си, като осъзнаете, че постигането на финансовите цели е свързано със създаване на бюджет. Бюджетът ще Ви помогне да получите контрол върху финансите си. Ако сте решили, че финансовата цел е да спестите пари за закупуване на къща, как можете да очаквате да спестите пари, ако не обръщате внимание на разходите си. Бюджетът е просто начин да проследите приходите и разходите си и това как харчите парите си.

Стъпка 5: Изплатете дълговете си

Чудесен начин да постигнете финансовите си цели е да изплатите дълговете си възможно най-бързо. Не е тайна, че прекалено големият дълг Ви възпира да реализирате много идеи, така че трябва да работите усилено, за да се освободите колкото се може по-бързо от него. След като създадете бюджета си и намалите разходите, изплатете заемите със спестените пари.

Има много начини да постигнете финансовите си таргети. Стъпките, които изброихме със сигурност биха Ви помогнали по пътя към успеха. Създайте своите възможности и се съсредоточете върху постигането им и ще започнете да виждате невероятни резултати.

Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит:

Кеш Кредит Варна Център / гр. Варна, бул. Сливница 91

Кеш Кредит Варна Д-р Пискюлиев / гр. Варна, ул. Д-р Пискюлиев 88

Кеш Кредит Варна Чаталджа / гр. Варна, ул. "Чаталджа“ 20, вх. А, партер

0800 200 88








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: