Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да разберем краде ли някой от нашия интернет?
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 23.11.2022Коментари (1)642
©
Ако скоростта на връзката във вашата Wi-Fi мрежа спада и сте изключили проблеми с доставчика и оборудването, може да има друго обяснение. Възможно е някой да краде вашия Wi-Fi. Има много лесен начин да установите това и да вземете мерки. 

Как да разберете дали някой използва вашата Wi-Fi мрежа

Дори да не усещате проблеми, не е лоша идея да проверявате от време на време, въпреки това. Като правило трябва да имате защитена с парола Wi-Fi мрежа у дома. Освен това към нея трябва да се свързват само вашите устройства и устройства на ваши близки и приятели, предупреждават от kaldata.com. 

За да проверите колко и какви джаджи са свързани към мрежата, трябва да отворите контролния панел на рутера. Може би сте го използвали при първоначалната му настройка. 

За целта ви трябват данните за вход, които обикновено са посочени на самия рутер – от долната му страна. Разбира се, ако вие или доставчика ви не сте ги променили. На дъното е посочен и адреса, чрез който влизате във въпросния панел. Просто го въвеждате в браузъра и натискате Enter. 

Когато сте го отворили и сте се вписали, търсете връзка с име като “Свързани устройства", “Безжични клиенти" или нещо подобно. Съответно на английски език – connected devices, wireless clients и прочие.

След като намерите списъка, идва трудната част

Ако имате много свързани устройства, ще е една идея по-трудно да идентифицирате поне някои от тях. Не всички са вписани с разбираеми имена, като вместо това виждате техния MAC адрес. За целта на занятието, а именно да разберем дали чужди хора използват мрежата, можем просто да изключим Wi-Fi на всички собствени устройства. След това да обновим списъка и да видим дали са останали свързани клиенти. 

Ако има нарушител, трябва да направите две неща

Първото, разбира се, е да използвате опцията на същата страница, за да изключите натрапниците от мрежата. За всеки рутер е различно, но винаги има опция и за филтриране по MAC адрес. Дали ще създадете черен списък с MAC адреси, на които да не се позволява последващата връзка, или бял списък с адреси, за които тя да се позволява, е въпрос на избор. Ако на едно устройство е забранено да се свързва по този начин, то няма да може да заобиколи бариерата дори чрез въвеждане на правилна парола. 

Неудобството в този случай е, че при черен списък винаги може да се появи нов натрапник, който да блокирате отделно. А при бял списък, винаги ще трябва да вписвате адреса на устройство, преди да се включи в мрежата. Например, ако някой ви посети на гости. 

Съществува и опцията просто да промените настоящата парола на мрежата от страницата за сигурност. 

Там въвеждате старата парола, новата парола, рутерът се рестартира и воала. Тук съществува неудобството, че след смяна на паролата, трябва да свържете наново всички ваши устройства към мрежата. С новата парола. 

Бонус съвет за гостите и близките ви, които искат да ползват интернет. Възможно е създаването на отделна Wi-Fi мрежа за гости, която да предоставяте само на посетителите си. Също така, Wi-Fi мрежата за гости е полезна, когато съседите искат временен достъп. Ще можете да я деактивирате, след като изтече договореният период, а и въобще по всяко време. Тя е с отделна парола. Отдавна не съм срещал рутер, който да не поддържа тази възможност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Шменти капели - Калдата е като БегеМама... рутерите в момента автоматично "режат" на 30-та секунда опити за кракване на парола. Друг е въпросът, ако няма парола или самият потребител я е дал на някого.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: