Как да разпознаем ранните признаци на деменция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:10 / 31.03.2022
669
Много хора смятат, че деменцията се развива само при възрастните хора, но всъщност във възрастовата група от 65 до 74 години, поне 5% от хората страдат от деменция. 

Делът им нараства с възрастта, но това не отменя факта, че първите признаци на заболяването могат да се появят след 50 години. Това се случва при тези хора, които са се справили с интоксикацията, имат различни хронични заболявания или са били наранени.

Деменцията се счита за заболяване, но всъщност това е съвкупност от симптоми, които се появяват в резултат на увреждане на мозъка. Тежестта на хода на деменцията се крие във факта, че симптомите могат да бъдат замразени и да бъде забавено тяхното развитие, но е невъзможно напълно да се излекува деменцията.

Има редица симптоми, които са характерни за неврологичните заболявания, включително деменция. 

Тоест, говорим за състояние, свързано с нарушение на кръвообращението на мозъка, снабдяването с кислород в мозъка. На първо място обръщаме внимание на шум в ушите, световъртеж, нарушено възприемане на информация, нарушено запаметяване, нарушена ориентация. 

Всъщност всеки неврологичен симптом може да показва развитието на деменция, но преди всичко това е намаляване на когнитивните функции, като мислене, памет, запаметяване, ориентация и нарушения на логическата верига. Има доста различни тестови системи, които ви позволяват да определите дали дадено лице развива деменция или не.

Най-простата система за тестване е повторението на стихотворение, молба за име на най-близкия роднина, молба да се каже на коя дата, коя година, къде е роден човекът, да го върнете в спомените му.

Лекарят може да използва и така наречения часовников тест, при който ви моли да настроите стрелките на точно определено време. Първото нещо, което винаги привлича вниманието към себе си, е загубата на памет и невъзможността да се изграждат логически вериги, да се брои.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).