Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да се определя такса битови отпадъци?
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 18.03.2024Коментари (2)1428
© Varna24.bg
Как да се определя такса битови отпадъци, уточнява проект на Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата.

Предложенията за промени в нея и становището по тях на Министерство на финансите са качени от ведомството. Едно от предложенията е да се промени дефиницията за "ползвател“, на база на който се изчислява таксата. Предложението е под "ползвател“ в Наредбата да се разбира лицето ползващо легло в хотел или здравно заведение, място за сядане в заведения за обществено хранене, училища, спортни зали и киносалони и т.н.

От Министерство на финансите отхвърлят предложението, като посочват, че в наредбата са изведени дефиниции за ползвател, а именно:

1. За граждани – собственици и/или лица с учредено вещно право на ползване, и/или наематели, и/или лица с постоянен и/или настоящ адрес в недвижимия имот, и/или обитатели по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за управление на етажната собственост, и/или лица, които пребивават в имота на друго основание;

2. За предприятия – собственици и/или лица с учредено вещно право на ползване, и/или концесионери, и/или наематели, и/или лица, на които имотите са предоставени за управление, и/или заети и наети от предприятията лица, и/или лица, които пребивават в имота на друго основание.“

Всички останали (за граждани и за предприятия), извън посочените, са "лица, които пребивават в имота на друго основание“, обясняват от Министерство на финансите по повод предложения за промени в наредбата, докато тя е предложена за обществено обсъждане.

От ведомството напомнят, че в правомощията на всеки общински съвет е самостоятелно да регламентира кои са "лица пребиваващи в имота на друго основание“, като за всяка община този списък би имал различно съдържание. Предвид това, че всяка община има специфични социално икономически и демографски особености, то биха възникнали множество различни по своята същност случаи и комбинации от случаи и за това не е възможно тяхното детайлно разписване в един нормативен акт.

В случай че общинския съвет счита, че основата "брой ползватели в имота“ не е подходяща за определяне размера на ТБО за юридическите лица на територията на общината, то той има възможност да приеме някоя от останалите основи, разписани в закона и в наредбата, посочват в мотивите си от Министерство на финансите. Също така е предоставена възможност при определяне на размера на таксата за битови отпадъци за всяка от услугите да се ползва различна основа, според преценката на конкретната специфика на общината.

Не е възможно в проекта на наредба да се посочат всички видове основания за пребиваване на ползватели на услугата в имота. Също така следва да се отбележи, че "лица пребиваващи в имота на друго основание“ не са постоянно пребиваващи лица и те пребивават в посочените обекти за сравнително кратък период – 2 часа (за киносалони, спортни зали и ресторанти), 6 часа (за училищата), няколко дни (за хотели, болници) и т.н. Поради тази причина в компетентността на всяка община е да определи видовете лица и каква ще бъде основата за тези имоти, допълват от министерството.

Според тях в предложението подходът при хотелите, ресторантите и други заведения за обществено хранене за определяне на такса битови отпадъци е да се ползва брой легла за настаняване, брой маси или столове. Необходимо е да се отбележи, че тези дейности имат сезонен характер и периодичност на посещаемостта и определянето на средна заетост за всеки обект би увеличило изключително много административната тежест както за задължените лица, така и за общинската администрация.

Относно производствените предприятия в предложението като ползвателите на услугата в имота са определени работещите в тези предприятия, което не обхваща всички ползватели на услугата в предприятията, както е прието в § 1, т. 45, б. "б“ от допълнителните разпоредби на ЗМДТ. Не е отчетен фактът, че в предприятията пребивават лица като клиенти, доставчици, рекламни агенти, дистрибутори и други, които също биха могли да генерират битов отпадък и които се явяват "лица пребиваващи в имота на друго основание“, пише още в мотивите към проекта на наредбата, цитирана от Pariteni.bg.

За болници, училища, спортни зали и киносалони е предложено за определянето на ТБО да бъде приета основа брой легла, брой ученици, брой седящи места и броя на персонала. Отново следва да се отбележи, че тук се определя средно запълване на легла и столове. Докато броя на учениците е сравнително постоянен през цялата година то същото не може да се каже за спортните зали, киносалоните и болниците. Освен това в предложението не става ясно как точно и къде ще се облагат например учениците – в училището или в дома им и дали няма да се получи дублиране на ТБО – един път в училището един път в домакинството.

За военните обекти е предложено основа да бъде броя на военнослужещите. Предвид, че това са военни обекти и броя на пребиваващите в тях предполагаме че е служебна тайна, то предоставянето на такава класифицирана информация се извършва по специален ред и се предоставя само на лица със специализиран достъп, съгласно Закона за защита на класифицираната информация.

За обектите за обществено ползване, търговски центрове, хипермаркети и други магазини се предлага основа за определяне на ТБО да бъде брой маси/столове, брой седящи места в киносалоните и брой на персонала. Отново следва да се отбележи, че заетостта е различна през различните периоди от годината тези дейности имат сезонен характер и периодичност на посещаемостта. При избор на такъв подход няма да бъде спазен принципа "замърсителя плаща“, тъй като ТБО няма да бъде определена според количеството ѝ, а според броя на предполагаемите ползватели, които пък от своя страна вече биха били обложени с ТБО в своите домакинства, допълват от Министерство на финансите.



Още по темата: общо новини по темата: 497
07.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
05.05.2024 »
03.05.2024 »
03.05.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.03.2024 г.
0
 
 
Трябва.После наемодателите пак ще получат писма за данъците им юли и накрая октомври.
Aнонимен
на 18.03.2024 г.
0
 
 
Вече и на хазяите данъците им излязоха-тези ,които дават под наем чрез Букинг,и те трябва да платят първия данък за имотите им до края на април!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: