Как да се спасим от косопада?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:46 / 04.11.2020
3063
Проблемът с прекомерната загуба на коса засяга не само възрастни, но и все по-млади хора. Причините за това явление могат да бъдат намерени в диетата, използваната козметика, лекарствата или здравословното състояние. Гените и хормоналните нарушения също често са отговорни за косопада.

Знаете ли, че цялото ни тяло е покрито с косми (общо са близо 2 милиона), от които 100–150 000 са на главата. Нормално е да губим до стотина на ден, най-често при разресване. Причина за притеснение може да има, когато този брой започне да се увеличава и проблемът се влошава. Тогава трябва да се консултираме с трихолог възможно най-скоро, т.е. специалист по коса, който да диагностицира източника на изтъняване и да избере подходящите средства за лечение. Това, което ние можем да направим, е да обърнем внимание на здравословното си състояние, ежедневните грижи, начина на хранене и лекарствата, ако приемаме такива и да видим дали някой от тези фактори е виновникът.

Американската академия по дерматология разработи шестте най-чести причини за косопад, които помагат на специалистите да диагностицират проблема точно.

- Наследяване на плешивост, т.е.генетични условия. Това означава, че някои хора се раждат с програмирана алопеция. При мъжете се проявява по два начина: чрез отдръпване на линията в предната част на главата и на върха ѝ. При жените се получава изтъняване на цялата коса. 

- Кожни или вътрешни заболявания. Като най-често срещани специалистите отбелязват себорея и микоза. Първото причинява прекомерна секреция на себум от епидермиса, докато второто е доста трудно за лечение. И двете могат да бъдат придобити по време на пубертета например или да са резултат от наследствена предопределеност.

- Хормонални нарушения, които са симптоми на по-сериозни заболявания, като например Хашимото. Лечението или стабилизирането на здравословното състояние може да реши проблема с прекомерната загуба на коса.

- Небалансирана диета, с ниско съдържание на витамини и минерали. Жените, които искат бързо да отслабнат, много често страдат от дефицит на протеини и желязо. Това води до анемия, слабост и загуба на коса. Хората, които преминават към вегетарианство или веганство, също могат да бъдат засегнати.

- Злоупотреба с наркотици или прием на високи дози лекарства за депресия, високо кръвно налягане или артрит.

- Неправилна грижа, т.е. лошо подбрани измиващи и стилизиращи продукти, както и твърде честа употреба на сешоар, преса и маша. Такива действия водят до отслабване на косата и вследствие на това до нейната загуба. Избягвайте честото боядисване и връзването в стегната опашка или плитка и заложете на специализирани шампоани против косопад.

Как можете да си помогнете?

Ако току-що сте забелязали, че губите прекалено много коса, опитайте да промените хранителните си навици, добавки (изберете продукти с хвощ, рибофлавин, коприва, биотин) и подходяща козметика. Не забравяйте, че дори малките стъпки имат значение! Старайте се да разресвате косата си с около 100 движения. Това спомага за стимулиране на кръвообращението и укрепване на луковиците. 

В ежедневните грижи са важни не само козметичните продукти, но и подходящата последователност и начин на тяхното приложение. Започнете, като нанесете маската върху суха коса, оставете я да действа няколко минути и изплакнете. В следващата стъпка измийте скалпа и дължината с шампоан, за предпочитане два пъти. Маската за коса трябва да съдържа кофеин, хвощ, женшен, какаови семена, ретинол и пептиди. Нейната задача е да подхрани и укрепи косъма.

Без здрав скалп, за силна и плътна коса не може да се говори, затова използвайте редовно (веднъж седмично) скрабове. Те ексфолират мъртвите кожни клетки и насищат с кислород както скалпа, така и дължината. Допълнително предимство при използването на този тип козметика е, че отпушва космените фоликули, които в резултат абсорбират повече активни вещества от други продукти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).