Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да се спасим от косопада?
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 04.11.2020Коментари (0)3045
©
Проблемът с прекомерната загуба на коса засяга не само възрастни, но и все по-млади хора. Причините за това явление могат да бъдат намерени в диетата, използваната козметика, лекарствата или здравословното състояние. Гените и хормоналните нарушения също често са отговорни за косопада.

Знаете ли, че цялото ни тяло е покрито с косми (общо са близо 2 милиона), от които 100–150 000 са на главата. Нормално е да губим до стотина на ден, най-често при разресване. Причина за притеснение може да има, когато този брой започне да се увеличава и проблемът се влошава. Тогава трябва да се консултираме с трихолог възможно най-скоро, т.е. специалист по коса, който да диагностицира източника на изтъняване и да избере подходящите средства за лечение. Това, което ние можем да направим, е да обърнем внимание на здравословното си състояние, ежедневните грижи, начина на хранене и лекарствата, ако приемаме такива и да видим дали някой от тези фактори е виновникът.

Американската академия по дерматология разработи шестте най-чести причини за косопад, които помагат на специалистите да диагностицират проблема точно.

- Наследяване на плешивост, т.е.генетични условия. Това означава, че някои хора се раждат с програмирана алопеция. При мъжете се проявява по два начина: чрез отдръпване на линията в предната част на главата и на върха ѝ. При жените се получава изтъняване на цялата коса. 

- Кожни или вътрешни заболявания. Като най-често срещани специалистите отбелязват себорея и микоза. Първото причинява прекомерна секреция на себум от епидермиса, докато второто е доста трудно за лечение. И двете могат да бъдат придобити по време на пубертета например или да са резултат от наследствена предопределеност.

- Хормонални нарушения, които са симптоми на по-сериозни заболявания, като например Хашимото. Лечението или стабилизирането на здравословното състояние може да реши проблема с прекомерната загуба на коса.

- Небалансирана диета, с ниско съдържание на витамини и минерали. Жените, които искат бързо да отслабнат, много често страдат от дефицит на протеини и желязо. Това води до анемия, слабост и загуба на коса. Хората, които преминават към вегетарианство или веганство, също могат да бъдат засегнати.

- Злоупотреба с наркотици или прием на високи дози лекарства за депресия, високо кръвно налягане или артрит.

- Неправилна грижа, т.е. лошо подбрани измиващи и стилизиращи продукти, както и твърде честа употреба на сешоар, преса и маша. Такива действия водят до отслабване на косата и вследствие на това до нейната загуба. Избягвайте честото боядисване и връзването в стегната опашка или плитка и заложете на специализирани
©
шампоани против косопад
.

Как можете да си помогнете?

Ако току-що сте забелязали, че губите прекалено много коса, опитайте да промените хранителните си навици, добавки (изберете продукти с хвощ, рибофлавин, коприва, биотин) и подходяща козметика. Не забравяйте, че дори малките стъпки имат значение! Старайте се да разресвате косата си с около 100 движения. Това спомага за стимулиране на кръвообращението и укрепване на луковиците. 

В ежедневните грижи са важни не само козметичните продукти, но и подходящата последователност и начин на тяхното приложение. Започнете, като нанесете маската върху суха коса, оставете я да действа няколко минути и изплакнете. В следващата стъпка измийте скалпа и дължината с шампоан, за предпочитане два пъти. Маската за коса трябва да съдържа кофеин, хвощ, женшен, какаови семена, ретинол и пептиди. Нейната задача е да подхрани и укрепи косъма.

Без здрав скалп, за силна и плътна коса не може да се говори, затова използвайте редовно (веднъж седмично) скрабове. Те ексфолират мъртвите кожни клетки и насищат с кислород както скалпа, така и дължината. Допълнително предимство при използването на този тип козметика е, че отпушва космените фоликули, които в резултат абсорбират повече активни вещества от други продукти.
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: