Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да се справим с преяждането и препиването по празниците?
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 01.01.2021Коментари (0)1426
© Plovdiv24.bg
Изобилието от изискани храни и питиета неизменно съпътства празниците. Преяждането на Коледа и препиването на Нова година обаче често водят до нежелани последствия. За щастие има редица изпитани домашни средства срещу махмурлук, тежест в стомаха и киселини, припомнят германски експерти, цитирани от ДПА.

Обичайните симптоми на махмурлука, които се проявяват няколко часа след като човек е преустановил консумацията на алкохол, са жажда, сухота в устата, умора, главоболие, гадене и повръщане. Причината за главоболието е, че тялото изразходва много кислород за разграждането на алкохола. Срещу това неприятно състояние помага да се спи на отворен прозорец след парти, обяснява Марен Шмид от Института по натуропатия в Ерфурт. Друга причина за неразположението на сутринта след препиване е, че алкохолът и продуктите от неговото разграждане са токсични за телесните клетки.

Купонджиите могат да си спестят сутрешните оплаквания, като предната вечер пият много вода между алкохолните напитки. Препоръчително е преди парти хората да "подплатят" стомаха си с мазни и богати на протеини храни. По този начин се забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Преди лягане след тежък купон е добре да се изпие голяма чаша негазирана вода с разтворена в нея таблетка магнезий. Така се компенсира загубата на минерали от повишеното отделяне на урина.Празнуващите хора, които въпреки взетите мерки се събудят на следващата сутрин с неприятни усещания, могат да сложат студен компрес на челото си. Той предизвиква свиване на кръвоносните съдове и противодейства на ефектите от алкохола върху тях. Експертите препоръчват за приятен охлаждащ ефект горната костна част на носа да се натрие с масло от мента или тигрова мас.

Срещу главоболие помага чаша еспресо с разтворен в нея половин лимон. Не се препоръчва употребата на аспирин. Повишената киселинност може да предизвика гадене и да раздразни допълнително и без това страдащия стомах на махмурлията.

Традиционна "противоотрова" срещу махмурлук е маринованата херинга, поне за тези, които са в състояние да я преглътна след тежка вечер. Рибата набавя всички изгубени от организма минерали. Алтернатива на това средство е зеленчуковата супа.

Чувството за тежест в стомаха може да се облекчи с разходка на следващата сутрин с умерено до бързо темпо, отбелязва Манфред Сингер, основател на Фондацията за биомедицински изследвания на алкохола в Манхайм. Противно на широко разпространеното схващане, аперитиви като брендито, консумирани след обилно ядене, не облекчават стомашната тежест. Истината е, че те забавят храносмилането и засилват усещането, че празничната храна тежи като тухла в стомаха.

Еспресото също не помага, но кофеинът стимулира чревната мускулатура. Храносмилателните проблеми след консумацията на мазни храни могат да бъдат облекчени с билки. Етеричните масла в копъра предпазват от подуване на стомаха. Семената от растението трябва да се стрият на прах и да се запарят в гореща вода. Препоръчително е да се пие чай от копър всекидневно седмица или две преди Коледа.

Подобен ефект имат чайовете от семена на анасон и кимион, които могат да се редуват. Джинджифилът стимулира храносмилането и намалява гаденето. Освен за приготвянето на чай, джинджифилът може да се използва и като подправка за празничните ястия като печена патица или гъска.

Няма нищо нередно в инцидентното преяждане или препиване по празниците, но трябва да помним, че така вредим на здравето си, казва Манфред Сингер. Няма термин като безопасна консумация на алкохол или разумна доза спиртни напитки. Експертът препоръчва хората напълно да се въздържат от употреба на бира и вино поне два или три дни в седмицата. Веднъж отминали празниците, е добре човек да забрави за алкохола за поне шест или седем седмици, за да може организмът му да се възстанови, казва в заключение Манфред Сингер.



Още по темата: общо новини по темата: 93
21.12.2021 »
20.12.2021 »
17.12.2021 »
17.12.2021 »
16.12.2021 »
13.12.2021 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: