Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как едно селско училище заработи по програма на Кеймбридж и привлече учителка от далечна Куба
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 03.08.2023Коментари (0)623
© Cosmos International School
От 2000-та година насам закритите училища у нас са 987, сочи справка на Министерството на образованието и науката. Най-честата причина за това е намаляващият брой ученици в тях. Въпреки това, не липсва и обратната тенденция - към възраждането на стари школа, закрити преди години. Пример за такъв разцвет откриваме в близката до София община Горна Малина, където в село Осоица, един дързък и мотивиран екип от хора дава нов живот на пустеещата от години сграда на местното училището, разказва БНР. И така от една година в двора и коридорите му отново се чува жизнерадостна детска глъчка.

"Построено е през 1930 година от български бежанци след Кресненско-Разложкото въстание. Те се заселват в село Осоица и то постепенно се разраства – връща ни назад в историята директорът на възроденото училище Татяна Захариева. – Като възрожденци, хората решават, че да има ново училище е най-важното нещо, което трябва да се направи, затова тогавашният кмет тегли специален заем. Проектант става един италиански архитект, който довежда със себе си и двама италиански каменоделци, които обучават местните каменоделци. Всички хора от селото и околностите са се включили в построяването на училището. Част от него е и часовникова кула, която е паметник на културата. Когато видях сградата, тя беше изоставена от 30 години, а единственото, което бе направила общината, бе да подмени покрива. Всяко нещо в тази сграда е уникално направено, което ще позволи на училището да съществува поне още 200-300 години“ – убедена е Захариева.

Школото вече е едно от 10 000 училища в 160 държави, акредитирани за работа по международната програма на Кеймбридж (Cambridge international curriculum), с чиято помощ децата усвояват умения, които ще използват през целия си живот. Това му позволява да обменя опит с други престижни учебни институции и да предоставя шанс за реализация на своите възпитаници във всяка точка на планетата.  Освен по международната програма, училището работи и по тази на Министерството на образованието и науката, със засилено изучаване на български език, история, география и математика.

"За нас е важно децата да бъдат свързани с природата, да имат време за спорт, походи в планината, но и да имат една много добра академична основа, върху която могат да стъпят, за да изградят бъдещето, което им предстои – обяснява Татяна пред Радио България. – Аз не искам нашето училище да се превърне в производител на "болтчета и гайки“ за големите корпорации. Ние създаваме хората, запазваме творческото въображение на децата, за да могат да повярват, че могат да постигнат всичко, за което си помечтаят.“

Затова допринасят и редица извънкласни занимания, сред които театрален клуб, музикална група, училищен вестник. В момента в имота се строи кухня за здравословно хранене, заедно с общежития, в които децата ще могат да нощуват. В каузата на Татяна са въвлечени и повече от 20 учители - българи и чужденци. 

"Да, преподавателката по музика е от Куба. Казва се Ирения Васкес. Децата я обожават заради динамиката в часовете ѝ. С нейна помощ те създадоха песен за училището със свой текст и музика. Искаме да направим така, че децата от целия регион на Горна Малина, да имат свое детско радио“ – не скрива мечтите си за училището и региона Татяна Захариева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: