Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как се отразява на здравето ни мръсният въздух?
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 29.03.2021Коментари (0)1152
©
"Въздухът, който дишаме, не е много добър. Нарушават се нормите на ЕС в България. Като препоръката на Световната здравна организация - тези нива, които са разрешени от ЕС, трябва да бъдат два пъти по-ниски. Това е поредният доклад, по който се вижда, че положението в България не е много добро", заяви Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация на пациентите в студиото на "България сутрин".

"През 2018 г. направихме едно проучване с 432 европейски града, като се заложи на няколко мерки. Оттам стана ясно, че всеки един европейски жител губи от социален разход 1250 лева годишно. Тази сума се изчислява на преки загуби, като болничен престой или косвените, които са свързани със здравеопазването. От това мащабно проучване стана ясно, че един гражданин в София губи годишно от тези социални разходи 2 073 евро", заяви Ренета Илиева - координатор по проекта на Българска асоциации за закрила на пациентите. 

Таушанов акцентира, че те са много повече от тези в Мюнхен, Брюксел и други. По думите му в България умират годишно около 15 000 души, според СЗО, а от Ковид-19 за 1 година - 12 000.  

"Тяхната смърт се вижда. Още през 2018 година показахме, че маските, които са най-ефективни срещу прахови частици, са FFP3. СЗО сега ги препоръчва", допълни той.

"Заразяването продължава - има над 10 000 хоспитализирани. Основно се усложняват сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания - всичко, което е свързано с частична или постоянна експозиция на фините прахови частици. Ако се носят тези маски, може да се намалят вредите от въздействие", категоричен е Таушанов.  

"Има 5 препоръки, които могат да бъдат приложени, които работят вече в други европейски градове - споделяне на автомобили, препоръки за паркиране, за пешеходци и т.н. Тези елементи работят и успяват да намалят праховите частици и азотния диоксид", допълни Ренета Илиева пред Bulgaria On Air.  

По думите на Илиева, ако тези 5 мерки бъдат приложени, с 40-50% могат да бъдат намалени вредните оксиди. Tя отбеляза, че специално за София липсва измервателната апаратура и че не може да се направи проучване на градско ниво. 

"В България най-замърсеният въздух е в 6 големи града. Буферните паркинги са на доста неудобни места. Не се прави нищо, за да се спре потокът на автомобили", подчерта Таушанов. 

"Има една легенда, която се разпространява от Столична община, че замърсяването от транспорт е само 7%, което не е вярно. В Европа замърсяването от двигателите е 50%. Ако е само 7%, защо се предвиждат инвестиции в транспорт от 80%", каза той. 

Основната препоръка е да се спрат колите и да се дадат по-добри алтернативи. 

"Делът на 15-годишните автомобили в България е 75%. Няма никакви стимули един млад човек да си купи електроавтомобил. В Румъния дават по 10 000 евро субсидия на гражданин, за да си закупи електромобил", заяви още Илиева.  

Съсредоточаваме се около това какъв е трафикът, какви са местата за паркиране, къде са пешеходните алеи. Други неща, които са важни, са наличие на пътна инфраструктура, правила и условия за паркиране. 

"В таблицата има 28 показатели, в тях много ясно е изяснено всичко. Ако общините са в час, те могат да следят къде се развиват добре и къде не", допълни Илиева пред новите лица на сутрешния блок Мария Константинова и Мирослав Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: