Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как се живее в блок с 1200 съседи?
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 09.10.2020Коментари (0)1163
©
Когато преди много години си търсили жилище, Хелга Грамен и съпругът ѝ се насочили към т.нар. "Уни-Център" - една сграда в милионния Кьолн, която днес е трън в очите на мнозина жители на града. Но в онези години жилищната постройка била смятана за последен вик на модата.

"Купони като в Ню Йорк"

Хелга Грамен живее тук вече 38 години. Заедно с още над 1200 обитатели на тази сграда, в която в 968 апартамента на 45 етажа живеят толкова хора, колкото и в едно по-голямо село. Затова и я наричат най-високото село на брега на Рейн. Но как се живее в една от най-високите жилищни сгради в цяла Европа?

Хелга е поканила на кафе съседката си Лусия Халдер. "През 1970-те години беше много шик да се живее на такова място. Чак след това стана модерно да се живее в къща с двор", казва Лусия. А Хелга добавя: "Днес всички си мислят, че е ад да се живее на такова място. Но не е така, в сградата си имаме даже и деца. Макар че принципно семействата с деца я избягват, тъй като предпочитат да живеят в жилище или къща с двор".

Хелга често си спомня за лудите купони, които преди години организирали всеки месец. "Събирахме се винаги на 39-ия етаж. В сградата живееха и много хомосексуални, които определено умееха да се забавляват. Бяха луди партита. Веднъж един от гостите ми каза, че нашите купони били като в Ню Йорк."

Днес на 39-ия етаж е станало значително по-тихо, а един от общо трите тракта на сградата междувременно е резервиран само за студенти. Около 300 апартамента се стопанисват от една студентска кооперация.

"Към момента тук живеят 340 студенти. Но желаещите са доста повече, тъй като сградата е много популярна сред студентската общност", разказват Айлин Тирпан и Афра Капрак пред Дойче Веле. Те не само живеят в сградата, но и работят тук - в секретариата на студентската организация. Двете млади жени помагат на свои колеги при нанасянето или изнасянето от сградата. Само през този месец предстоят повече от 30 такива премествания.

Голям плюс: ниските наеми

Освен доброто разположение, важна роля играят и ниските наеми. "Плащам около 300 евро месечно", казва Айлин, която обитава сравнително голям апартамент. А колежката ѝ Афра, която плаща 250 евро на месец, добавя: "Преди бях на свободен наем и за едностайно жилище плащах 530 евро на месец. Тук е значително по-евтино, а и се чувствам отлично".

"Много ми харесва тук", казва и Хелга Грамен, чийто апартамент е в съседния тракт и 30 етажа по-нагоре. Толкова близо и същевременно толкова далеч една от друга: двете никога не са се срещали в най-високото "село" на брега на Рейн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: