Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как ще се отрази забраната за внос на украинско зърно на крайния потребител?
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 25.04.2023Коментари (0)556
©
Министрите на селското стопанство и рибарството ще заседават в Люксембург. Те трябва да решат дали да одобрят идеята на България да замрази вноса на украинско зърно и продукти у нас. 

Въведената мярка ще е от полза за родните производители, но не и за потребителите.

От Асоциацията за защита на потребителите са на мнение, че забраната ще повиши цените на хляба олиото и млечните продукти.

"Тази мярка е целенасочена и е в подкрепа на зърнопроизводителите изцяло. Даваме си сметка, че ако един продукт - пшеница или ечемик, се продава на 500 лв. в момента на борсите, нашата продукция, която е произведена в България, ще се продава на доста по-висока сума. И тук идва въпросът защо ние като потребители трябва да плащаме 700 лв., вместо да плащаме 500 лв. за тон от дадения продукт", попита председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че все пак това са примерни цифри, а не такива, които са свалени от официални източници.

"Даваме пример хората да добият реална представа какво би се случило. То може да става въпрос и за 50 стотинки, но когато вие сте един производител на краен продукт - хляб или олио, добивайки основната суровина за производство на едно от двете, се целите да добиете на най-ниската цена. Но в случая, когато имаме забрана за внос на даден продукт, цената на вътрешния пазар се увеличава. Ние сме свидетели на това, че българските производители на пшеница има застой на продукция, която не са я реализирали, когато е била кампанията на жънене", допълни Майорски.

Той е категоричен, че тази мярка не е към българското производство или към българския потребител.

"Цената не се определя от това какво производство имаме ние, а от това какъв е добивът в целия свят и какво е търсенето.

С тази мярка няма да постигнем абсолютно нищо, освен да увеличим вноса от европейски държави, за да може да задържим тавана на основните продукти в потребителската кошница. Цената не се определя от нашия пазар, а от световния, ако те започнат да продават продукцията на цената на световния пазар, тя ще бъде реализирана. Няма пречка това да се случи, дори и в момента, ако тръгнат да продават", поясни председателят на Асоциацията за защита на потребителите.

От думите му става ясно, че само през март има три пика и спада на хляба.

"В първата седмица на март хлябът е струвал 1,32 лв., говорим за борсова цена на хляб "Добруджа" 600 гр., във втората седмица става 1,44 лв., а в момента хлябът е 1,33 лв. На световните пазари основните продукти за производството на хляба намаляват, но нас не ни се отразява това нещо като краен потребител. Ние използваме европейската продукция, ние сме граждани на ЕС. Всичко, което се произвежда в България, то е производство в ЕС", коментира Пейо Майорски.

И е категоричен, че по-строг контрол ще гарантира на крайния потребител, че независимо откъде идва даденият продукт, той ще бъде с качествата, които са допустими от ЕС.

"Агенцията за храните е едно от важните звена. Освен че помага са бързото реализиране на вноса на стока, но помага и за износа. Контролът го има, но той е ненавременен. В момента най-лесният за България е от Украйна, защото те са най-големите производители на зърно в световен мащаб. Но решението трябва да е общоевропейско", добави той.



Още по темата: общо новини по темата: 274
25.03.2024 »
20.03.2024 »
07.03.2024 »
26.02.2024 »
20.02.2024 »
16.02.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: