Как ще се отрази забраната за внос на украинско зърно на крайния потребител?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:06 / 25.04.2023
565
Министрите на селското стопанство и рибарството ще заседават в Люксембург. Те трябва да решат дали да одобрят идеята на България да замрази вноса на украинско зърно и продукти у нас. 

Въведената мярка ще е от полза за родните производители, но не и за потребителите.

От Асоциацията за защита на потребителите са на мнение, че забраната ще повиши цените на хляба олиото и млечните продукти.

"Тази мярка е целенасочена и е в подкрепа на зърнопроизводителите изцяло. Даваме си сметка, че ако един продукт - пшеница или ечемик, се продава на 500 лв. в момента на борсите, нашата продукция, която е произведена в България, ще се продава на доста по-висока сума. И тук идва въпросът защо ние като потребители трябва да плащаме 700 лв., вместо да плащаме 500 лв. за тон от дадения продукт", попита председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че все пак това са примерни цифри, а не такива, които са свалени от официални източници.

"Даваме пример хората да добият реална представа какво би се случило. То може да става въпрос и за 50 стотинки, но когато вие сте един производител на краен продукт - хляб или олио, добивайки основната суровина за производство на едно от двете, се целите да добиете на най-ниската цена. Но в случая, когато имаме забрана за внос на даден продукт, цената на вътрешния пазар се увеличава. Ние сме свидетели на това, че българските производители на пшеница има застой на продукция, която не са я реализирали, когато е била кампанията на жънене", допълни Майорски.

Той е категоричен, че тази мярка не е към българското производство или към българския потребител.

"Цената не се определя от това какво производство имаме ние, а от това какъв е добивът в целия свят и какво е търсенето.

С тази мярка няма да постигнем абсолютно нищо, освен да увеличим вноса от европейски държави, за да може да задържим тавана на основните продукти в потребителската кошница. Цената не се определя от нашия пазар, а от световния, ако те започнат да продават продукцията на цената на световния пазар, тя ще бъде реализирана. Няма пречка това да се случи, дори и в момента, ако тръгнат да продават", поясни председателят на Асоциацията за защита на потребителите.

От думите му става ясно, че само през март има три пика и спада на хляба.

"В първата седмица на март хлябът е струвал 1,32 лв., говорим за борсова цена на хляб "Добруджа" 600 гр., във втората седмица става 1,44 лв., а в момента хлябът е 1,33 лв. На световните пазари основните продукти за производството на хляба намаляват, но нас не ни се отразява това нещо като краен потребител. Ние използваме европейската продукция, ние сме граждани на ЕС. Всичко, което се произвежда в България, то е производство в ЕС", коментира Пейо Майорски.

И е категоричен, че по-строг контрол ще гарантира на крайния потребител, че независимо откъде идва даденият продукт, той ще бъде с качествата, които са допустими от ЕС.

"Агенцията за храните е едно от важните звена. Освен че помага са бързото реализиране на вноса на стока, но помага и за износа. Контролът го има, но той е ненавременен. В момента най-лесният за България е от Украйна, защото те са най-големите производители на зърно в световен мащаб. Но решението трябва да е общоевропейско", добави той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях
07.03.2024 ЕК одобри 120 млн. лв. за помощи за производителите на зърно и маслодайни култури
26.02.2024 Спешно решаване на проблемите на фермерите: Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
Още новини от Национални новини:
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...
Тя е обвинена, че е убила баба си с 54 удара с кухненски нож, а с...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
Заредете се с търпение, ако пътувате към Варна! Задръстването на ...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).