Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как спестим до 80% от сметките за ток?
Автор: Екип Varna24.bg 11:37 / 12.12.2022Коментари (0)798
©
Как да намалим сметките за ток? Подмяната на лампите в жилището спестява до 80% от разходите за елекричество. По високата цена на енергоспестяващите лампи се компенсира от по-дългия им живот и по-ниския разход на енергия, информира асоциацията "Активни потребители".

Предшественикът на модерната флуоресцентна лампа е изобретен още през 1890-та от Питър Купър Хюит (Peter Cooper Hewitt). Неговите лампи са били използвани във фотографските студия и индустрия, а енергоспестяващите лампи, които използмаве днес или така наречените компактни луминисцентни лампи (compact fluorescent lamp - CFL), са вид флуоресцентни лампи.

Едно от най-важните технически преимущества на съвременните енергоспестяващи лампи, е че електроматнитното устройство, предназначено да ограничава количеството ток е заместено със електронно. Това премахва ефекта на премигване, традиционно свързван с флуоресцентните лампи.

Основните предимства на съвременните енергоспестяващи лампи пред конвенционалните крушки са:

1. Изразходват приблизително 4 пъти по-малко електроенергия или от 20 до 33 процента от тази необходима на обикновена лампа с нажежаема жичка.

2. Енергоспестяващите лампи имат живот между 8 и 15 пъти по-дълъг живот (между 6 000 и 15 000 часа) отколкото на обикновените лампи (между 750 и 1000 часа) живот.

3. Произвеждат 75 процента по-малко топлина по време на работа, което намалява разходите за охлаждане през лятото.

4. Много от енергоспестяващите лампи имат гаранция от производителя.

5. Покриват редица нормативи за енергийна ефективност и функционалност.

За постигане на дадена степен на осветеност, енергоспестяващите лампи изразходват значително по-малко електроенергия. Осветеността е един от най-важните показатели за качеството на всички лампи и се измерва в Лумени. Това е измерената сила светлина която е уловена от човешкото око. Теоретично ако ефективността на една лампа е 100%, то тя ще произвежда 680 Лумена. Обикновените енергоспестяващи лампи произвеждат от 60 до 72 лумена а лампите с нажежаема жичка произвеждат само от 13 до 18 лумена. Това сравнено с 100% ефективната крушка показва че енергоспестяващите постигат ефикасност от 9 до 11%, докато останалите само от 1,9 до 2,6%. Така например за постигане на 800 Лумена осветеност е необходима обикновена крушка с нажежаема жичка от 60 вата или енергоспестяваща лампа от 15 вата.

Каква е цената?

Цената на енергоспестяващата крушка може да бъде от 3 до 10 пъти по-голяма от тази на обикновена такава, но с оглед на енергията която спестява и дългият и живот, всъщност излиза много по-евтино. Според статистически проучвания, разходите за осветление формират около 15-20 процента от сметката за електричество на едно домакинство. подменянето на обикновените електрически крушки с енергоспестяващи лампи намалява разходите за електроенергия и освен това е една малка крачка в решаването на екологичните проблеми.

Вида светлина

Потребителите често не знаят, че енергоспестяващите лампи, които се предлагат в търговската мрежа, са с различен цвят на светлината. Има с топлобяла светлина, с неутрална, с бяла, с дневна и др. Когато си купуваме електрически крушки, обикновено гледаме колко вата са и съобразяваме мощността им със съответното помещение. Много често на опаковката на енергоспестяващите лампи освен тяхната мощност и осветеност, се посочва и мощността на обикновена крушка с нажежаема жичка, която произвежда същата осветеност. За разлика от жълтеникавата светлина на конвенционалните крушки, масовите енергоспестяващи лампи излъчват бяла светлина, наподобяваща естествената дневна светлина.

Принципът на действие на съвременните енергоспестяващи лампи е коренно различен от този на обикновените лампи, където светлината се получава от нагряването на тънка волфрамова жичка, вследствие на протичането на електрически ток през нея.

При енергоспестяващите лампи се получава невидима ултравиолетова светлина при преминаването на ток през инертен газ (Аргон). Така получената ултравиолетова светлина възбужда флорисцентното покритие от вътрешната страна на стъклената тръба, което излъчва видима бяла светлина. Характерно за енергоспестяващите лампи е консумирането на повече ток в краткия първоначалния момент до нейното светване, след което консумацията на електроенергия се установява в икономичен режим. Излъчваната светлина от различните енергоспестяващи лампи може да бъде бяла и жълтеникава, като този спектър се отбелязва на нейната спецификация по скалата на Келвин (К). Колкото по-висок е този параметър, толкова светлината на лампата е по-бяла (близка до дневната).



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: