Как започна скандалът около Ларгото и как майката на Гери-Никол се озова в него

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
14:25 / 30.01.2019
3215
Темата за строежа на Ларгото в София отново излезе на дневен ред, след като депутатът от БСП Елена Йончева обяви днес публично запис, в който настоящият министър на културата Боил Банов говори как да се направи така, че консорциумът, който строи обекта, да не плати неустойка от 700 000 лева. Записът е от 2016-а, а по това време Банов е заместник-министър на културата, а министър е Вежди Рашидов.

Обществената поръчка за строежа на Ларгото печели консорциумът "Антична Сердика" с водещ партньор варненската "Пътища и мостове", държавната "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой-Варна" и "Финанс груп 2013" ЕООД. Последното дружество по това време е собственост на Ирена Георгиева, майка на изгряващата поппевица Гери-Никол. Именно фирмата й "Финанс груп 2013" е продуцент на първите клипове на звездата. Още при издаването на обекта стана скандал, защото имаше забавяне, а Министерството на културата заведе дело срещу консорциума "Антична Сердика" за 754 хил. лв.

Причината са именно забавените срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Такива аргументи са записани в материалите по делото. После обаче Софийският градски съд отхвърля иска на министерството, което е възложило обществената поръчка за изграждане на комплекса. Ведомството е задължено да плати на фирмите от консорциума 26 хил. лв. разноски.

Обществената поръчка за ларгото бе обявена през юни 2014 г. Целта на проекта е да се свържат в едно археологическите разкопки в центъра на София с модерната градска среда. Работата е завършена на 29 декември 2015 г., а на 25 януари 2016-а Министерството на културата приема обекта без забележки, пише "дир.бг".

Виж коментарите (5)

Още по темата (3):
06.02.2019 Депутат с много остри думи към Александра Сърчаджиева и Христо Мутафчиев
01.02.2019 Банов: На записа е моят глас, но г-н Хекимян, аз не съм помияр!
31.01.2019 Мощен скандал в ефир заради бомбата на Йончева! Политолог и социолог се плашат с фалшиви новини и нотариални актове!
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).