Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е съдбата на децата на българските президенти
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 08.01.2023Коментари (0)2004
21-годишна красива жена застана до българския президент на 1 януари в Златната зала на “Мюзикферайн" във Виена. Дарина - дъщерята на Румен Радев, влезе в ролята на негова първа дама за традиционния новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Буйните къдрици и балната рокля на Дарина обаче разбуниха социалните мрежи и предизвикаха куп фейсбук “познавачи" по темата къде е бил президентският протокол, за да даде съвети на момичето.

Извън въпроса дали има необходимост от строги правила за 20-годишните на подобен концерт, възниква и този щяха ли да са такива реакциите 1000 км на югоизток от Виена, ако българското общество не бе така разделено от и към политиците си. И колко от хейта към Радев се полага на дъщеря му?

А и протоколът днес не е това, което беше - в един свят след пандемия и във война (в който Зеленски облича камуфлажен суитшърт за обръщение към народа си и към чуждите лидери), принцове напускат монархията и вадят дворцовите тайни (Хари и Меган), свят на джендър артисти и все по-смели пърформанси, на еклектична мода без граници в провокациите, 20-годишните просто живеят своя живот.

Всъщност и за българската политическа история в присъствието на Дарина няма нещо извънредно, нито в тоалета ѝ - преди 30-ина години Жени Живкова придружава по официални събития Тодор Живков. А прическата и стилът на Радева удивително напомнят тези на Живкова от края на 80-те на миналия век, пише "24 часа". Вероятно защото модата се превъртя и актуалните трендове днес “цитират" точно този период от ХХ век.

Евгения Живкова бе 3 в 1: внучка, осиновена дъщеря и първа дама на дядо си. Като председател на Държавния съвет на Народна република България в годините 1971 - 1989 Живков е и държавен глава. Три месеца след встъпването му в тази длъжност обаче умира съпругата му д-р Мара Малеева. Така официално ролята на първа дама заема дъщеря им Людмила, която придружава баща си при държавни посещения в чужбина и при посрещане на официални делегации у нас. Това обаче продължава само 10-ина години, защото през 1981 г., едва 39-годишна, Людмила умира при обстоятелства, които и до днес се определят като мистериозни. Живков е много нещастен и единствената, която го кара да излезе от това състояние, е внучката му Евгения.

Осиновява я и така Жени повтаря съдбата на своята майка - уж деца на държавния глава, но натоварени с ролята на първа дама. Едва 17-годишна, тя започва да придружава дядо си като държавен глава по приеми и с официални делегации в чужбина.

Любопитен паралел е, че и г-ца Живкова за първи път се явява в такава роля във Виена, също като г-ца Радева.

“Странно беше. Трябваше да се срещам с политици и техните съпруги, а бях само на 17 години. Първото ми посещение беше в Австрия, тогава нямаше среща с първата дама, но участвах в официалните вечери. С хората на масата говорехме повече за обучението ми", спомня си тя преди време пред “24 часа". Нито за миг обаче не ѝ хрумнало да оспори решението на дядо си. Вече като студентка имала повече теми на разговори с първите дами на другите държави - за бъдещи планове, за културни проекти.

“За политика разговори не съм водила, но съм имала официални срещи с първи дами - като Соня Ганди, съпругата на индийския президент, придружавах съпругата на френския президент Франсоа Митеран Даниел в началото на 1989 г. Това са протоколни срещи, намират се теми за разговор", разказва тя.

Жени придружава Живков на прием в съветското посолство часове преди да бъде свален - на 7 ноември 1989 г. Нищо през въпросната вечер не вещаело за нея предстоящата смяна на държавния глава на България. В годините на промяната Живкова също влезе в политиката, но за кратко - стана депутат от гражданската квота на БСП. Призванието ѝ е модата и тя е един от най-успешните български дизайнери.

Също с изкуство се занимава и Дарина, но нейната мечта е театралната сцена. И вече я постига. И също като Жени Живкова, която неведнъж е била атакувана политически заради дядо си, преди ден и името на Дарина бе замесено в институционално- политически цирк.

Дори бе свикана по тъмно парламентарната комисия по култура, за да може лидерката на БСП Корнелия Нинова пред камерите да продължи своята лична битка с президента, но чрез неговата дъщеря. Историята е вече известна - след слабия филм на Максим Генчев за Ботев някой се сети, че самият той се похвалил в социалните мрежи как в следващия му проект в главната роля ще е третокурсничката от НАТФИЗ Дарина Радева. А фактът, че за новия филм БНТ е дала субсидия от 285 000 лв., възпламени президентските врагове. Нищо че още в четвъртък шефът на националната телевизия Емил Кошлуков, а и в петък и самият президент Радев отрекоха информацията за Дарина.

Нинова обаче съзря конфликт на интереси и изпрати партията си да сигнализира в СЕМ, което щяло да направи БНТ нормална телевизия според нея.

В тази абсурдна ситуация дори политически противници на Радев от ГЕРБ и “Възраждане" го защитиха. А най-близки съратници на Нинова бяха смутени от реакцията ѝ, защото преди години БСП защитила напълно убедено сина ѝ Рафаел, когато жълти медии приписвали успехите му на световни олимпиади с влиянието на неговата майка. Казват, че до късно миналата нощ социалисти разменяли гневни съобщения - никой не обича, когато жена напада по подобен начин дете.

Красивата дъщеря на президента Радев е третокурсничка по “Актьорство за драматичен театър" в НАТФИЗ. Миналия октомври класът на Пенко Господинов представи пред публика постановката на Самюел Бекет “Отказал съм се, преди да се родя".

Още когато Дарина влезе в академията, известният актьор описа пред “24 часа" първите си впечатления от нея - човек с интересно мислене, интересна визия, силна енергия, дисциплинирана, високо мотивирана, подготвена за работа.

Държавният глава пък е един от най-редовните зрители на студентските спектакли и обикновено гледа от последния ред.

Интересът на Дарина към театъра не е отскоро. От 9-и клас тя е в трупата на 35-о училище “Ле Страпонтен" (страпонте от френски език означава допълнително столче в театъра). Режисьорът Любомир Сапунджиев - бивш ученик на 35-о, я избрал след кастинг, без да подозира чия дъщеря е. Дарина беше ангажирана в спектакъла “Задача с едно неизвестно" по “Скъпа Елена Сергеевна" от Людмила Разумовская.

“Любовта ми към театъра се яви ей така от нищото. От малка обичам да ходя на спектакли Разбрах, че трупата в училище е франкофонска. Обичам френския и мисля, че го говоря добре. Оттам започна всичко...", разказа преди време пред “24 часа" госпожица Радева. Тя се снима в провокативни фотосесии, които пуска в социалните мрежи.

За сина на президента Георги се знае малко. Тази година той ще навърши 20 години. Завърши столичното 138-о СУЗИЕ “Проф. Васил Златарски", където учеше испански, но няма данни къде е продължил с образованието си.

Георги обича футболо и през 2021 г. стана част от клуба на ЦСКА, но изкара само един сезон. Като ученик тренираше в академията “Бароко Спорт", а през 2018 г. дори попадна в селекция от обещаващи играчи от България, Гърция и Кипър, която бе на камп в испанския “Валенсия".

Буйният му нрав на няколко пъти го вкарва в драми, докато беше ученик.

Още една кандидат-актриса е имало на “Дондуков" 2 през годините - Фани, дъщерята на Петър Стоянов.

Фани бе само на 6, когато баща ѝ влезе в президентството, и веднага стана любимка на всички с чаровната си усмивка. Като дете е контактувала с не един висш политик.

“Когато бях на 6 г. и баща ми бе току-що избран за президент, някой звънна по телефона у дома. Вдигнах аз и един човек попита за татко на английски. Аз му казах, че след малко ще го извикам. Поговорихме си. После разбрах, че е бил президентът на Турция Сюлейман Демирел.

Бил Клинтън при посещението си в България например ми каза, че якето ми е много хубаво и не го свалих цяла година." Това разказва самата Фани през 2017 г. в интервю за сайта “Епицентър".

Като малка мечтае да стане актриса, дори играе цял сезон като Джейн в “Мери Попинз" на сцената на театър “Възраждане", но бързо разбира, че това не е нейната професия. След това с майка си и баща си заминават за Женева, където Антонина Стоянова става част от юридическия екип на Световната организация за интелектуална собственост.

През 2012 г. Фани се дипломира като бакалавър по международни отношения, след което кара магистратурата по право, антропология и социология в London School of Economics. Избрала тази специалност, защото се интересува от правните системи на отделните държави, дори от племенните обичаи.

И двете деца на Стоянов не се интересуват от политика.

“Аз никога не обяснявам кой е баща ми, макар много да се гордея с него и да го обичам. С една моя приятелка, която е българка, но се запознахме в Лондон, разглеждахме снимки от рождения ми ден и от тях тя разбра, че баща ми е президентът Петър Стоянов. Разчу се. Едно момиче дойде и ме попита “Баща ти на коя компания е президент? На “Булгари" ли? Питали са ме “Баща ти крал на Молдова ли е?" или дали не е премиер-министър на Румъния... никой не може точно да налучка, чул-недочул, идва да провери. И аз обяснявам, че Молдова е република, а Букурещ не е столицата на България. Така че образовам част от приятелите си", разказва Фани.

В момента дъщерята на Стоянов живее в Женева, където работи като експерт в международна компания.

Синът им Стефан завърши известния London School of Economics, но след това се върна в родния Пловдив. Приятелите му твърдят, че най-много мрази да парадира и да се хвали чий син е. Планинар и любител на природата като баща си и от време на време двамата обикалят из Родопите и слушат любимите си родопски песни.

Занимава се с малък бизнес в сферата на земеделието и биопродуктите. Това му дава възможност да е повече време сред природата, което е и неговото хоби.

Нито едно от децата на президентите на България след 1990 г. не тръгна по стъпките на баща си в политиката.

Подобно на Жени Живкова и Дарина Радева, посветена на изкуството е още една президентска дъщеря - Станка Желева, която рисува. В началото на 90-те години, когато д-р Желю Желев е избран за президент, тя следва история в СУ, но след “овластяването" на баща ѝ напуска и 24-годишна заминава за Франция.

За да получи ученическа виза, трябва да покаже, че има издръжка 400 долара на месец. Моли баща си да напише на бланка на президентството удостоверение, че я издържа. Показва я в префектурата, но те искат от Станка Желева копие от фиш със заплатата на баща ѝ. “Съжалявам, но това е държавна тайна...",

казва Станка. Истината е, че неговата левова заплата като президент през 1993 г. се равнява на 300 долара и тя не би получила студентска виза. В Париж изучава графичен дизайн и вътрешна архитектура в училището ESAG, след това завършва и второ училище - Maryse Eloy.

Желева има самобитен стил на рисуване, правила е изложби, посветена е на работата с деца и участва в образователни проекти. Има фондация - EasyArt, с която правеше безплатни ателиета за малчуганите в музеите с идеята, че малките не бива да бъдат учени, а насърчавани.

Омъжена е за колумбиеца Адриан Вела Усме, който е фотограф - занимава се с декори и интериорен дизайн. От 2008 г. семейството живее в София с двете си момичета Анна-Луна и Мила.

Д-р Желев и съпругата му Мария имаха още една дъщеря - Йорданка, която сложи край на живота си по време на президентския мандат на баща си. През 1993 г., докато той е на посещение в Кувейт, 22-годишното момиче се обесва в резиденция “Бояна", намира я майка ѝ, която до края на живота си таи чувство за вина. Преди това Йорданка е имала още 2 опита за самоубийство, говори се, че нейни състуденти са били особено язвителни към чувствителното момиче заради баща ѝ.

Самият Желев научава за смъртта на детето си в самолета от Кувейт - съобщават му часове по-късно, за да може да завърши посещението. В тв предаване след време д-р Желев каза, че дъщеря му посяга на живота си и заради нападките след “Боянските ливади". “Тя беше изключително чувствителна, възможно е да са упражнили някакъв натиск, да са я заплашили...", казва той.

По това време президентът е обект на истерични критики от тъмносини агитки. Години по-късно съпругата му разказа за случка при посещението у нас на краля и кралицата на Испания, които давали обяд в “Шератон": Когато се зададоха кралят и кралицата на Испания, слизаме с Желю от колата. А това е на 20-ия ден от смъртта на Данка. Тръгваме към входа на хотела, отстрани има хора, които се тълпят. И тогава чувам как едни крещят: “Да ти умре и другата дъщеря!" На другия ден вестници излизат с такова заглавие. За какво да ви говоря?! За какво да ви говоря, а?! Просто няма какво...

Отидох към кралица София ни жива, ни умряла. Тя ми каза, че по протокол трябва да има в дрешката си червен елемент. А пристигна в черно и тъмносиньо и тук-там беличко. Заради мене. Съчувствие към моя траур.

Малко известен факт е, че Марушка, както близките наричат съпругата на Желев, е загубила още едно дете още при раждането.

Голяма семейна трагедия бележи мандата на още един държавен глава. През лятото на 2015 г. Росен Плевнелиев губи най-големия си син Филип. Момчето внезапно умира от рядко сърдечно заболяване, което не е давало симптоми.

Докато беше президент, семейството на Плевнелиев бе тема табу. Тогавашната му съпруга Юлиана така и не влезе с него на “Дондуков" 2, а след края на мандата двамата се разведоха. А за синовете им и до днес се знае малко.

Плевнелиев се гордее, че децата му не парадират с фамилията.

Асен е на 22 г. Той учи последна година “Международни отношения и икономика" в Университета в Манчестър. “С много висок успех е, много се гордея с него - добро момче, добри резултати, добър спортист в отбора по волейбол, скиор", разказа за “24 часа" баща му. “Асен си търси работа в Европа. Сам ходи по интервюта в различни европейски държави. Включително може и в България, но аз не помагам. Той вече е голям", допълни Плевнелиев.

По-малкият - Павел, е на 16 г. Сега завършва 10-и клас в Англо-американското училище в София също с много висок резултат. “Затова получи предложение от няколко училища в Англия. 11-и и 12-и клас ще бъде там в училище, което да му вдигне резултата и шансовете да бъде приет в елитен световен университет. Също чудесно дете, добър скиор. Той е много добър по математика и вероятно също ще продължи в сферата на математиката и икономиката", надява се Плевнелиев.

Най-малкият син Йоан - на 4 години, е от сегашната му съпруга Деси Банова - Плевнелиева. 

“Много ни радва. Ходи в детската градина в нашия комплекс. Чудесно дете, усмихнат, добричък. И трите момчета имат прекрасни отношения помежду си", казва Плевнелиев.

Йоана е 12-годишната дъщеря на Деси от нейната предишна връзка. “Също чудесно дете", казва Плевнелиев. Йоана е петокласничка в българско училище. 

Цялото семейство с четирите деца е изкарало празниците в село Баня.

“Има хармония, чудесни отношения и разбирателство. Като семейство не мога да пожелая повече - имам прекрасни деца, много любов и хармония. С тези четири деца хич не ми е скучно. Моята рецепта е да не им налагам със сила нищо, искам те сами да направят своите отговорни решения и да ги отстояват. Доволен съм, че всеки от тях по никакъв начин не се е възгордял. Не ползват фамилното име - например когато трябва да вземе някоя пратка, Асен ще каже Асен Росенов - няма да каже Плевнелиев, по същия начин и Павел. Тези деца отстояват нормален живот и ние се гордеем с това. Няма охрани, зидове, камери. Те са интегрирани с други деца около тях. За Нова година двете големи момчета си поканиха сигурно 30 приятели", каза още Плевнелиев.

Искам да запазя тези прекрасни отношения с моите деца - аз не преигравам с публичността, те не я търсят. Нека си живеят техния живот, допълва той.

На голямо семейство днес се радва и още един президент.

Георги Първанов и съпругата му Зорка имат пет внучета

- децата на синовете им Владимир и Ивайло. А във фамилията вече има трима със славното име Георги.

Първанови никога не са обичали публичността и за 10-те години на “Дондуков" 2 Зорка и момчетата упорито избягваха медийните прожектори. Но семейството не скри голямата си радост покрай сватбите на синовете и това са от малкото лични техни снимки, които се появиха в медиите.

Първанов винаги е споделял гордостта си, че и двете му момчета завършиха в България и избраха да живеят тук.

41-годишният днес Владимир е компютърен специалист. Съпругата му Цветанка е доктор, специалист по нефрология и част от екипа на голяма столична болница. Двамата сключиха брак почти в края на втория мандат на Първанов през 2010 г. Имат две деца - Георги и Виктория.

34-годишният Ивайло Първанов е завършил “Финанси" в УНСС. През 2016 г. се ожени за Росица и двамата имат син - също Георги, а отскоро и близначетата Ники и Зара.

През 2009 г. Владимир и Ивайло Първанови регистрират фирма “Айви СМ" ООД, която се занимава с проектиране, създаване, поддръжка и продажба на софтуерни продукти. В предмета на дейност на фирмата са включени още консултантски, хотелиерски и туристически услуги, сделки с интелектуална собственост, търговска дейност. Управител на фирмата се води Ивайло. Първоначално техен съдружник е Марияна Добрева - дъщеря на покойния Николай Добрев, но през 2013 г. тя излиза от фирмата и братя Първанови стават притежатели на по 50% от нея.

Към днешна дата по данни на Търговския регистър те са съдружници и във “Флеш" ООД, която проектира, изгражда и експлоатира вецове.

Миналата година Ивайло е излязъл от управата на “Стримон Спа", която бе собственик на едноименния петзвезден хотел в Кюстендил.

“Двамата никога не са се занимавали с държавна работа, не са поемали държавни поръчки и не са се възползвали от финансиране с евросредства", казва за синовете си Първанов през 2015 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: