Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви са страничните ефекти от ваксините за COVID-19 при децата?
Автор: Екип Varna24.bg 11:11 / 14.12.2021Коментари (0)1125
©
Ваксините се подлагат на особено строги тестове за безопасност, преди да бъдат одобрени за употреба от хора. Въпреки това не е гарантирано, че дадено лекарство няма да има странични ефекти. Затова настоящата публикация на сайта medicalnewstoday.com разглежда какви биха могли да бъдат страничните ефекти, с които могат да се сблъскат децата, получаващи ваксина срещу COVID-19. 

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри ваксината на Pfizer за деца на възраст 5-11 години на 29 октомври 2021 г. Според неотдавнашно проучване на "KFF COVID-19 Vaccine Monitor“, малко над една четвърт от родителите на деца в тази възрастова група имат желание те да бъдат ваксинирани възможно най-скоро. 

Други резултати от проучването хвърлят известна светлина върху причините за това колебание: страхът от странични ефекти. Две трети от родителите на деца на тази възраст заявяват, че се притесняват, че ваксината за COVID-19 ще повлияе на бъдещата плодовитост на наследниците им. Тези опасения са толкова сериозни, че Американската академия по педиатрия наскоро публикува видеоклип, в който се оспорва всякакво потенциално въздействие на ваксината върху пубертета или плодовитостта. 

Колебанията по отношение на ваксините обаче не се дължат само на опасенията за въздействие върху плодовитостта на малчуганите. Повече от три четвърти от родителите съобщават, че са "много“ или "донякъде“ загрижени, че детето им може да получи сериозни странични ефекти или че не се знае достатъчно за дългосрочните последици от ваксината COVID-19. И така, какви са възможните странични ефекти?

Какво ще получат децата?

По същия начин, по който фармацевтичните компании се надпреварваха да одобрят ваксината за възрастни, те проведоха изпитвания, за да проверят дали техните ваксини са безопасни и ефективни при юноши и деца. По време на независим брифинг на "SAGE“ на 5 ноември 2021 г. проф. Динан Пилай - специалист по вирусология в Университетския колеж в Лондон (UCL) в Обединеното кралство – заявил: "Проведени са редица тестове. Винаги сме загрижени за нежелания ефект на всички лекарства при деца и, разбира се, не можем просто да екстраполираме данните, които идват от възрастни, към подрастващите.

Трябва да изчакаме, за да се уверим, че има безопасност при децата.“ Досега mRNA ваксините на Pfizer и Moderna са получили одобрение в САЩ за деца над 12-годишна възраст, като ваксината на Pfizer е одобрена за 5-12-годишни в края на октомври 2021 г. Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще започне да проучва безопасността на ваксината в тази възрастова група. Повечето държави, където се обмисля ваксинация на деца над 12-годишна възраст, предлагат ваксината на Pfizer или Moderna, съобщи наскоро Агенция "Ройтерс“.

Еднократна доза от ваксината на Pfizer се предлага за деца над 12-годишна възраст във Великобритания, където продуктът на Moderna също има одобрение за тази възрастова група. Novavax е на път да започне проучване на до 3000 юноши на възраст 12-17 години, в до 75 обекта в САЩ. Компанията Johnson & Johnson е включила деца на 12-годишна възраст в съществуващи изпитвания, а AstraZeneca планира да проведе изпитвания на своята ваксина при деца на 6 години. 

Препаратът с най-много доказателства в подкрепа на използването й до момента е mRNA ваксината на Pfizer срещу SARS-CoV-2, който е вирусът, причиняващ COVID-19. Въпреки това дозите на ваксината, които се дават на деца под и над 12-годишна възраст, се различават. В края на септември 2021 г. Pfizer публикува данни от своите изпитвания във фаза 2 и 3. Данните показват, че ваксината е безопасна при деца на възраст 5-11 години. На децата под 12-годишна възраст ще бъдат предложени 10 микрограма (mcg) от ваксината. Обичайното количество, което се поставя, е 30 mcg. Експертите се надяват, че тази по-ниска доза може да доведе до по-малко странични ефекти.

Нежелани реакции

Старши вицепрезидентът на отдела за клинични изследвания и разработки на ваксини на Pfizer - д-р Бил Грубер е представил данните от изпитванията на фармацевтичната компания във фаза 2 и 3 на заседанието на Консултативния комитет по ваксини и свързани с тях биологични продукти към FDA на 26 октомври 2021 г. Той разкрил, че по време на изпитванията във фаза 2 и 3 при деца на възраст 5-12 години са наблюдавани съвсем малко сериозни нежелани събития и няма смъртни случаи. 

Той също така обяснил, че страничните ефекти са били подобни на тези, които изпитват възрастните. Най-често срещаните странични ефекти при децата след втората доза от ваксината - реакциите при първата доза са били по-редки - са умора и главоболие. 39,4% от хлапетата са се чувствали уморени, а 28% от тях, на възраст 5-12 години, са имали главоболие. При възрастните тези проценти са съответно 65,6 и 60,9%. 

За отбелязване са данните, показващи, че треската и втрисането, преживени след ваксината, са били по-малко сред 5-12-годишните, отколкото при 12-65-годишните. Само 6,5% от децата на възраст 5-12 години са имали треска след ваксинация, в сравнение със 17,2% от тези над 12 години. Също така, само 9,8% от децата на възраст 5-12 години са изпитали втрисане, в сравнение с 40% от тези над 12 г. Поради съществуващата загриженост относно риска от миокардит и перикардит сред юношите и младите мъже, учените са взели специални предпазни мерки по време на това изпитване, обяснил д-р Грубер пред комисията.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: