Какви сигнали постъпиха срещу Иван Гешев по механизма за разследване на главния прокурор?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:01 / 29.12.2023
876
След активирането на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала срещу Иван Гешев. По единия от тях е възложена проверка на Антикорупционната комисия, а по другия е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, казаха в отговор на въпрос на БНР от държавното обвинение. 

Те са от граждани и са били сред първите при старта на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. След отстраняването на Иван Гешев за уронване престигжа на съдебната власт, ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която отговаря за механизма, е препратила сигналите на компетентната Софийска градска прокуратурата. От там отказаха детайли по съдържанието им, освен, че по единия наблюдаващият прокурор не е установил данни за  извършено престъпление, а развитието по другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия.

В Софийската градска прокуратурата има и други проверки, свързани с Иван Гешев и по тях той беше разпитван малко преди Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата му. Едната е по сигнал на временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов за незаконни записи, натиск срещу бившия наблюдаващ прокурор по делото "Барселонагейт и неправомерно използвяне на почивната станция на прокуратурата в Боровец.  Дали тя ще доведе до повдигане на обвинения ще стане ясно в първите месеци на следващата година. 

Другата проверка е за опит за принуда над самия Гешев да подаде оставка. По нея са разпитвани членовете на Прокурорската колегия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Назначена е екпертиза във връзка с твърденията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста чрез заплахи към него и семейството си. Това станало чрез телефонни обаждания и писмо, за съдържанието, на които разказа самият той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (96):
25.04.2024 Илиана Кирилова: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт и то след произнасяне на КС
24.04.2024 Колегията на държавното обвинение за съдебната реформа: Създава реална опасност за зависимост на прокуратурата
23.04.2024 САЩ посочиха събличането на 400 души в пловдивска дискотека като едно от най-вопиющите превишения на полицейските пълномощия в България
19.04.2024 Д-р Юлиан Войнов: Неработещата съдебна система е причина да няма инвестиции у нас
30.03.2024 Адв. Георгиев: Въпросителният знак за съдбата на съдебната реформа, корупцията и службите става все по-голям
21.02.2024 След ветото на президента: Правната комисия прие нови промени в НПК
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).