Какво да предприемем, когато заплатата не ни стига?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:35 / 11.05.2022
537
Кои са капаните, в които можем да попаднем, когато заплатата не ни стига и търсим допълнителни доходи заради кризата? Темата коментира в “Нашият ден“ по БНР финансовият експерт Стойне Василев:

“Оказва се, че втора работа в България официално имат под 1% от хората, сочи статистика на НСИ. Близо 90% от доходите на българите идват от заплата, пенсии и социални помощи. Инвестициите също са под 1%, а другите източници са около 4%. В същото време се правят много проучвания, които показват, че около 30% е делът на сивата икономика в България.“

“Препоръчвам там, където работим, да се възползваме от опции за допълнителни проекти, което е най-лесното и най-близко до нас. Ако това не е възможно, можем да потърсим допълнителна работа. Платформите за фрийлансъри например са добра опция за намиране на допълнителни доходи.“

Другото нещо, което можем да правим, е да организираме някаква малка търговска дейност – много е лесно човек да си направи онлайн магазин или дори да ползва сайтовете за обяви и там да купува и продава.

Още една много популярна дейност у нас е т.нар. Drop shipping - да продаваме без да имаме някаква наличност, като реално стоките се изпращат от друг магазин.

Там обаче трябва да преценяваме много внимателно сайтовете, защото освен възможностите има и много фирми, които се опитват да правят някакви измамни схеми или не са коректни с плащанията. Трябва да проверим дали фирмата е легитимна и дали сайтът има и други хора, които изкарват допълнителни доходи от него.“

“Бих започнал от жилищата, които в момента не ползваме. Да се възползваме от това, което вече имаме, защото не е толкова сложно да ги отдаваме под наем. Има фирми, които се занимават изцяло с този процес.

Преди да помислим за покупка на инвестиционен имот, който да отдаваме под наем, може да помислим за тези, които вече притежаваме и стоят празни. Статистиката показва, че дори в София близо ¼ от имотите са празни.

На второ място, когато решим да ставаме рентиери, пак да си напишем домашното и да потърсим специалисти в тази сфера. Въпреки че изглежда лесно за много хора да си купят имот и да го дават под наем, това не така. Цените в момента растат, но наемите се задържаха на по-ниски нива, което намалява и доходността.“

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).