Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво е цифрово евро и ще бъде ли то въведено у нас?
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 31.01.2023Коментари (0)1943
©
Над 346 милиона европейци използват евробанкноти и монети. Европейската централната банка, заедно с останалите централни банки от еврозоната, проучват дали да въведат цифрово евро. Стремежът на ЕЦБ е да отговори на все по-голямото търсене на дигитални плащания, информират businessnovinite.bg.

 

Какво би представлявало цифровото евро? 

За разлика от криптовалутите, цифровото евро ще има стойност, гарантирана от Европейската централна банка. Подобно на криптовалутите цифровото евро ще бъде виртуален актив. Но за разлика от криптовалутите, които нямат банкова организация, която да ги създава, разпространява и гарантира, цифровото евро ще бъде емитирано от ЕЦБ. 

"Ако имаме цифрови пари, емитирани от централната банка, те ще служат като котва на стабилност за платежната и паричната система“, казват от ЕЦБ. Освен това цифровото евро би засилило паричния суверенитет на еврозоната и би стимулирало конкуренцията и ефективността в европейския сектор на плащанията, допълват от институцията. 

Ще замени ли цифровото евро парите в брой?  

Не, цифровото евро няма да замени физическата валута. То ще допълва парите в брой, за да направи плащанията още по-лесни и сигурни в дигитална среда. Цифровото евро би представлявало електронен еквивалент на парите в брой. Цифровата валута ще допълва банкнотите и монетите, предоставяйки на гражданите още един начин на плащане, обясняват от Европейската централна банка.  

Какви биха били плюсовете и минусите на цифровата валута? 

Европейската централна банка все още е на етап проучване. Амбицията на финансовата институция обаче е цифровото евро да бъде достъпно, стабилно, сигурно, ефективно и в съответствие със закона. "Също така ще осигурим най-високо ниво на неприкосновеност на личния живот“, казват от ЕЦБ.

А преди дни високопоставен представител Европейската централна банка, цитиран от Франс прес и БТА, заяви, че "бъдещото евро никога няма да бъде програмируема валута, ограничена в употребата си“. Това означава, че ЕЦБ няма да може да налага ограничения за начина, по който това цифрово евро може да се харчи, що се отнася до естеството на покупките, мястото или момента, когато са направени. 

Кога можем да очакваме цифрово евро?

Проучванията дали да се въведе цифрово евро започнаха през есента на 2021 г. Очаква се пълният анализ да е готов през октомври тази година. "Анализираме как би могло да бъде разработено и разпространявано цифровото евро и какво въздействие би могло да окаже върху пазара.

След това ще решим дали реално да започнем процеса на разработването му“, казват от ЕЦБ. Евентуалното решение на ЕЦБ да емитира или не цифрово евро ще бъде взето на по-късен етап, след като Европейският парламент и Съветът на ЕС приемат законовата рамка.



Още по темата: общо новини по темата: 399
18.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
14.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Катастрофи във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: