Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво очаква пазара на имоти през 2023г., говорят експертите
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 22.12.2022Коментари (0)2616
©
По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение преди покупка. Тези тенденции ще бележат следващата година според прогнозата на една от големите агенции за недвижими имоти. Според компанията през 2023г. ще се наблюдава често редуване на спадове и ръстове. Голяма е вероятността купувачите да станат по-малко от продавачите, което неминуемо ще намали броя на сделките.

"Общата посока на пазара на недвижими имоти ще бъде в силна зависимост от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, състоянието на малкия и средния бизнес, както и политическата стабилност. Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат сред участниците на пазара. Смятам, че собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да понижат цените си.", коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти, съобщава businessnovinite.bg. 

Според нея от няколко месеца се наблюдава по-бавно вземане на решение за покупка и тази тенденция ще е валидна през цялата следваща година.

"Купувачите сравняват повече оферти, преди да сключат сделка, затова продавачите трябва да са конкурентни. Тази тенденция ще стане по-устойчива през следващата година“, допълни Тенекеджиева. 

Тя съветва хората, които изпитват трайни затруднения в плащането на кредита си, да продадат имота, за да покрият кредита си или част от него. Тези потребители биха могли да купят по-малко жилище с намалената вече вноска или да излязат под наем. А ако нямат реален план как ще се справят със заема си след 6 месеца, то бавенето на това решение води единствено до повече загуби, посочват експертите от компанията. 

Какви са тенденциите при наемите? 

"На пазара на наеми към момента съществува разбирането, че нивата следва да се повишат успоредно с инфлацията, по подобие на стоките и услугите. Но това не е икономически логично и обосновано, освен ако собствениците не отдават имота си на подпазарни нива. Доходът от наем не бива да се очаква, че ще се индексира с темпа на инфлацията на стоките и услугите. Наемите се базират на търсенето и не са трудов доход във време на ниска безработица", посочи още Тенекeджиева. 

Според нея това, на което следва собствениците да обърнат внимание, е какви са очакванията на наемателите, колко добросъвестен наемател могат да открият, както и колко добър продукт предлагат те самите.  

Пазарът се е трансформирал през 2022г., отчита от "Адрес“. Растящата инфлация, политическата нестабилност и очакванията за ръст на лихвите по кредитите накараха хората без спестявания да се оттеглят от пазара. В процес на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с кредит, покриващ по-голямата част от стойността на имота, посочват от компанията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: