Какво трябва да направи човек, ако попадне в мъртво вълнение?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:22 / 14.08.2022
1217
Разсеяни в летните си отпуски, голяма част от плажуващите подценяват морето. Метеоролози предупреждават, че през следващите дни трябва да внимаваме за мъртво вълнение.

Колкото и красиво да е морето през август, то може да бъде и коварно. Едно от най-опасните явления през този период на годината е т.нар. мъртво вълнение. Спасителите призовават задължително да се съобразяваме с техните предупреждения и да следим флаговата сигнализация.

Старшият спасител Георги Есов споделя, че мъртвото вълнение е едно от най-опасните явления в морето. "Като пада тежка вълна, съответно дълбаят морското дъно. Появяват се ями – цели, към които се стреми отразената вълна от брега и тя дълбае улеи и цели потоци, които правят много трудно прибирането на брега, включително и на много добри плувци" обяснява Есов. В дългогодишната си практика той и неговите колеги многократно се е налагало да предотвратяват инциденти. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите подценяват ситуацията.

"90% от плажуващите я подценяват и не слушат сигналите на спасителите. От тези 90% - половината се е налагало да им помагаме по някакъв начин. Доста често се е случвало. Флагът е червен. Плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са забранени даже и на жълт флаг, и морето започва да ги тегли навътре с доста голяма скорост", спомня си спасителят Добрин Добрев, предава Нова тв.

А какво трябва да направи човек, ако все пак попадне в мъртво вълнение? "В никакъв случай не трябва да се стреми, особено ако то е доста силно, пряко да драпа към брега, защото тогава изпада в паника, относителното му тегло става по-тежко и той трудно би могъл да се докопа до брега", предупреждава Георги Есов.

Спасителите призовават туристите да бъдат особено внимателни по това време на сезона, да спазват указанията им и флаговата сигнализация.

Виж коментарите (2)

Още по темата (859):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
10.07.2023 Чиста ли е морската вода?
08.07.2023 Не е за тръгване към Гърция, вижте какво става на "Маказа"
10.06.2023 Опашките на "Кулата" вече са около 6 километра
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).