Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво трябва да знаем за имотите в София, Пловдив и Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 11:37 / 09.11.2018Коментари (0)3613
© Varna24.bg
Накъде трябва да се развива София – на север или на юг? Какво се случва на имотния пазар в другите два големи града на страната – Пловдив и Варна? Това бяха основните въпроси, които участниците в жилищния панел на Balrec обсъдиха вчера.

София

Пазарните участници останаха раздвоени за това накъде следва да се разширява столицата. Според Ивайло Мишев, управител на Инвестиционна дивизия в Arco Real Estate, това трябва да е Северната част на столицата, където обаче има нужда от сериозни инвестиции в изграждането на инфраструктура.

"Северна София е мястото, където има свободни площи в момента, но някой трябва да направи първата крачка“, каза Мишев. Според него, общината следва да направи първата крачка и да подпомогне развитието на този регион. От една от компаниите, насочили своето внимание в развитието на комплекс с контролиран достъп в Лозен – Residential Park, посочват, че за момента не се вижда особена подкрепа от общината.

Румен Величков, търговски директор в Residential Park Lozen, заяви, че компанията му планира застрояване на парцел от 1000 дка, а за бъдещите си планове е закупила още 300 дка. "Планираме реплекиране на вече успешния ни проект Residential Park Sofia и създаването на приятна среда, която се контролира и поддържа. Днес в нашия първи проект живеят 2000 души“, допълни той.

На пазара на луксозни имоти се отчита 30% ръст на запитванията през първото шестмесечие на 2018 г., но същевременно и спад в наемите и продажбите поради повишените цени. Бистра Харизанова, старши консултант в Unique Estates заяви, че очаква ръстът на отпуснатите кредити да достигне 10%, а относно кварталите с най-голям интерес в момента, тя посочи, че това са част от Бояна - около Беловодски път, Драгалевци, Симеоново и тези около Южната дъга на Околовръстния път.

Харизанова допълни, че според нея надценените имоти ще отчетат спад с 10% в следващото шестмесечие, основно и заради факта, че се очаква излизането на много нови площи. "Засилен интерес отчитаме при сделките с парцели“, каза още тя.

Варна

"Основните проекти са в западната зона, която до този момент не считахме за толкова престижна. Реално обаче продажбите там не са много цветущи, въпреки че основните проекти са с цени от 650-750 евро/кв. м. Пазарът в Морската столица е добър и устойчив", каза по време на своето изказване инж. Пламен Андреев, управител в Planex invest.

"Цените в центъра на града достигат и до 2000 евро/кв. м, а в добрите кварвали са между 950 и 1150 евро и дори 1200 евро/кв. м. Най-скъпо е в кв. "Чайка", където имотите се предлагат на нива от 1400-1500 евро/кв. м. В крайградските затворени и полузатворени комплекси цените са на нива от 1000-1100 евро/кв.м, заяви още Андреев.

Според него сериозни резерви има в Св. Константин и Елена, където, въпреки желаните цени от около 1000, днес има 1000 непродадени жилищни единици на цени от около 650 евро. Planex Invest разполага и с проект в София, където инж. Андреев заяви, че продажбите вече са на 80-85% малко преди издаването на Акт 16.

Пловдив

"Цените в Пловдив са на нива от 450 до 950 евро/кв. м за различните по вид и качество имоти, а луксозните дори се предлагат на цени от 1000-1200 евро/кв. м., посочи арх. Радко Тодоров от RT Consult. Според Тодоров, в последната година голяма част от сделките в Пловдив са осъществени от софианци, пише "Профит".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: