Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво трябва да знаят младите хора, мотивирани да си купят собствено жилище?
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 13.12.2023Коментари (0)685
© Sofia24.bg
Поколението Z е силно мотивирано да закупи жилище поради желанието си да създаде или увеличи семейството си. Само 1,9% от представителите му твърдят, че настоящите лихвени проценти ги възпрепятстват да предприемат тази стъпка, пише NOVA. Много от младите имат погрешното схващане, че трябва да внесат 20% първоначална вноска, за да получат ипотечен кредит. Средно 33,9 % от представителите на поколението Z /родените от средата на 90-те години на XX век до началото на 10-те години на XXI век/ грешат относно факторите, които кредиторите вземат предвид при определянето на условията за кандидатстване.

През двете години, последвали пандемията, пазарът на жилища се разгорещи, което доведе до повишаване на цените. Приблизително по същото време лихвените проценти скочиха. В отговор на това много купувачи станаха по-предпазливи. 71,5% от представителите на поколението Z планират да закупят първото си жилище през следващите между 1 и 6 години, а 37,2% планират да го направят още след 1-3 години.

Дали тези млади хора ще бъдат готови да станат собственици на жилище за толкова кратко време? Подготовката, включително спестяването за първоначална вноска, увеличаването на доходите и подобряването на кредитния рейтинг, ще изиграе важна роля за способността на купувачите от поколението Z да превърнат мечтите си за собственост в реалност. Rocket Mortgage проведе проучване сред 2000 представители на поколението Z (на възраст 18-26 години), за да разбере по-добре какво ги мотивира да се стремят към придобиване на жилище и какви стъпки предприемат, за да се подготвят за придобиване на жилище. Ето какво установи проучването:

За разлика от поколението на хилядолетието, представителите на поколението Z се фокусират върху собствеността на жилище, за да увеличат семейството си. 34% от анкетираните са заявили, че създаването или увеличаването на семейството им е основната мотивация за закупуване на имот. 63,6% от тях планират да създадат семейство. Това се различава драстично от поколението на хилядолетието, което по-бавно и с по-малко желание създава домакинство. Според проучване на Pew Research от 2020 г. повече от четирима на всеки десет представители на милениума не живеят със собствено семейство. Това е с между 11 и 30% по-малко в сравнение с предишните поколения на същата възраст.

Доходът играе важна роля за достъпността на жилището за поколението Z. Доходите сред анкетираните представители са най-голямото предизвикателство при закупуването на жилище. 23,3% от тях посочват, че те ги възпрепятстват да придобият жилище. Наред с другите причини, 14,6% от представителите на поколението Z посочват цените на жилищата като най-голямо предизвикателство, а 11,9% - настоящата стойност на спестяванията си. Логично е тези, които все още учат в университет, да не разполагат с адекватни доходи, за да си позволят жилище.

Най-големият процент от представителите на поколението Z (21,9%) планират да внесат между 8 и 11% от покупната цена на жилището, следвани от авансови вноски в размер на 4-7% и 12-15%. Само 10,1% от представителите на поколението Z планират да вложат 20% от цената на жилището.

Нивото на образование не влияе на възможността да бъдем финансирани от банка. 40,2% от поколението Z обаче са убедени в обратното. Повечето хора между 18 и 26 г. знаят какво отчитат кредиторите при разглеждането на молбата за ипотечен кредит. На въпроса какво може да повлияе на възможността за получаване на ипотечен кредит, ето как отговарят те: Доход (83,3%), първоначална вноска (74,8%), кредитен рейтинг (73,2 %), заетост (72,7%), плащане на разходите по закриване на кредита (69,8%), съотношението дълг/доход (DTI) (67,2 %), продължителност на трудовия стаж (61%), студентски заеми (55,1%).

В днешния свят, в който недвижимите имоти процъфтяват с огромни темпове, е малко трудно да разполагате с ликвидни пари или средства за закупуване на жилище. Именно тук трябва да вземете жилищен кредит. Но какви са условията? Всеки от нас има различна представа за мечтания дом и тъй като всяка къща е различна, ще трябва да заемете определена сума пари. Преди това обаче трябва да сте наясно с размера на сумата, на която имате право. Казано на прост език, размерът на заема зависи от способността ви да го изплащате, а тя от своя страна зависи от доходите/заплатата ви. Следователно, колкото по-висока е заплатата ви, толкова по-висока е сумата, която ще получите като заем. В най-често срещаните случаи банката приема, че можете да изплатите 50% от дохода си под формата на EMI. Така периодът и лихвеният процент зависят от сумата, която сте избрали да погасите.

Каква сума можете да вземете назаем от банката? В повечето случаи тя изисква да платите 10-20% от цената на жилището като първоначална вноска, а останалата част осигурява кредиторът. Най-важният момент, който трябва да имате предвид тук, е да се уверите, че сте платили максималния размер на първоначалната вноска. Така не само ще намалите ЕМП, но и лихвеният ви процент за по-кратък период ще е по-малък. Повечето жилищни кредити са с продължителност поне 15-30 години, а лихвеният процент с течение на времето се покачва.

Какво трябва да направим, за да управляваме кредита си умно и с минимални рискове? Според експерти трябва първо старателно да проучим пазара. Друго важно условие е да умеем да управляваме собствените си средства. Добре е да подсигурим предварително и резервен вариант за допълнителни доходи. Важно е, ако излязат добри условия за рефинансиране на кредита, да ги разгледате и да обмислите подобна стъпка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: