Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калфин: Заради офшорните зони в ЕС се губят по 1 трилион евро годишно
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 06.04.2016Коментари (0)1049
© Varna24.bg
"Заради офшорните зони в ЕС се губят по 1 трилион евро годишно, защото собствениците на тези фирми избягват данъци. Това е законно, но не е морално", заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по БНТ.

От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, тъй като пенсията им е 910 лева, каза Ивайло Калфин.

"Факт е, че пенсиите в България са много ниски. Вчера на конференцията на Съвета на Европа си говорих с колегата от Малта, където се стремят най-ниската пенсия да е на линията на бедността. У нас би било 300 лв., което означава всички тези 1 267 000 пенсионери да получат значително по-високи пенсии. 

Доколкото имаме възможност да подпомогнем хората с най-ниски доходи, бонусите за Коледа и Великден е вид социално подпомагане и то не е част от пенсионната система, не е свързано с осигуровки, стаж и т.н. Знам, че има хора които са на границата или малко над границата, но нека да погледнем като подкрепа на хората с най-ниски доходи. В дългосрочен план очакваме частните пенсионни дружества да се включат след няколко години в изплащането на пенсиите и нещо, което е важно в новия пенсионен модел, който беше приет - от следващата година вече започва да се променя коефициентът за всяка година пенсия, а това значително ще доведе - не веднага - до увеличаване на средната пенсия", каза още Калфин.

Във връзка с предстоящия протест на родителите на деца с увреждания срещу социалната политика, вицепремиерът Ивайло Калфин обясни:

"Родителите на децата с увреждания получават от социалния бюджет една значителна част. Действително е много тежко да гледаш такова дете вкъщи и исканията им са оправдани до голяма степен. Това, което искат - всеки родител да е личен асистент, да се увеличат средствата за деца с увреждания след като навършат 18 години и там пада дохода, което също не е добре да продължи да се получава по-висок доход - това са значителни средства.

Проблемът на тези родители е, че те отказват да припознаят национално-представените организации и за да имаме някаква нормална комуникация, трябва да говорим с някой, който ангажира след себе си съответната група. Имаме намерение да сложим на масата всичко, което се прави от бюджета, свързано с децата с увреждания - всички разходи, те са в социалната, в образователната и в здравната система. Колкото и да са недостатъчни, да ги огледаме още един път и да видим дали някъде нещо може да бъде променено и нещо може да бъде увеличено.

Никъде в Европа родителите не са лични асистенти на децата с увреждания, но пък има по-големи суми в по-богатите държави, които се плащат на тези семейства. Идеята за личен асистент е от 5-6 години в България, работи и има голямо търсене", обясни вицепремиерът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: