Калин Стоянов: 11 са сигналите за купуване на гласове, МВР е готово за изборите

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
15:05 / 26.09.2023
1029
"Министерството на вътрешните работи е готово и организационно, и технически за местните избори на 29 октомври". В това увери вътрешният министър Калин Стоянов пред репортери след Националното съвещание на Главна дирекция "Национална полиция".

Към 25 септември сигналите за купуване на гласове, постъпили във вътрешното ведомство, са 11. По две от тях вече са образувани досъдебни производства, а другите 9 са още на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали.

"Схемите за купуване на гласове са много, но винаги има креативни в контингента, така че очакваме и новости. Има и стари познайници сред тях, но има и нови хора. Както знаете контингентът се активизира и по време на избори. Това е активен контингент, който е ангажиран с друг вид криминална дейност, но по избори не се поколебава да изкара определена сума пари", каза Стоянов.  

"Основната цел на МВР е да получава изпреварваща информация, така и сигнали за купуване на гласове. Тази информация да се проверява бързо и там, евентуално да се потвърждава или отхвърля. Където се потвърждава - незабавно да бъде докладвана на съответната прокуратура. МВР е ангажирано със съпровождането, охраната на изборните книжа, както и на машините, така и с охраната на изборните секции. Смея да твърдя, че МВР е готово за изборите в края на октомври – и организационно, и технически", категоричен бе вътршеният министър.

Калин Стоянов коментира и ареста на служител в Община Несебър за купуването на гласове, като уточни, че става въпрос за назначен на висок пост.

"Събирането на доказателства е сложен и продължителен процес. Става дума за високопоставен служител в община Несебър, в една от тамошните дирекции. Точно, адекватно и навреме са предприети действия от колегите от ОД МВР Бургас. Знаете, че при претърсванията са установени големи парични суми. Имаме информация, че тези пари са били подготвени да се раздадат на дилърите на по-високо ниво, които да спуснат по мрежата и да стигнат до съответните избиратели", каза министърът на вътршените работи.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (633):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
11.03.2024 ГЕРБ печели изборите в село Житница, община Провадия
27.02.2024 Кметът на Варна: По време на кампанията ми към мен имаше многократни
кибератаки
23.02.2024 Бойко Борисов от Варна категоричен: Портних повече няма да се меси
16.01.2024 Момчето, което показа мускули докато се брояха бюлетини, не получи
заплащане
15.12.2023 Кметът Коцев в първия си брифинг за медиите: Бе динамичен месец
Още новини от Национални новини:
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време
Николай Марков категоричен: България трябва да спре военната си п...
Тагарев: Румен Радев се присъедини към скептиците в Б9, които зач...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).