Калин Стоянов: Всички гранични полицейски управления ще бъдат възстановени

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
13:15 / 20.02.2024
1333
Днес възстановяваме дейността на група "Охрана на държавната граница“ към Гранично полицейско управление - Калотина. Структурата ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на града, коментира от мястото на събитието министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той обясни, че със заповед до няколко дни ще заработи реално и Районното управление - Годеч, в момента полицейските служители преминават процедура по преназначаване, а за ремонт на сградата ще бъде потърсено съдействие от общината. Министър Стоянов припомни, че граничните полицейски управления и групи за охрана на границата, както и полицейските управления в пограничните райони бяха закрити със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи под предлог за извършване на реформа в системата. РУ - Годеч бе преструктурирано на полицейски участък. "Абсолютно всички те ще бъдат възстановени. Това беше една от целите, която си поставихме и днес вече изпълняваме“, заяви вътрешният министър. 

Със заповед от 19.01.2024 г. възстановява дейността си 02 група "Охрана на държавната граница“ към Гранично полицейско управление - Калотина. Тази структура ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на град Годеч.

През 2010 г. ГПУ – Годеч е преструктурирано във 02 група "Охрана на държавната граница“ към ГПУ-Калотина. До 2020 г. дейността по наблюдение на държавната граница е осъществявана от две групи със две самостоятелни зони за отговорност от българо-сръбската граница, съответно 01 група с дължина 28 км (Калотина) и 02 група с дължина 22 км (Годеч).

Със заповед от 03.08.2020 г. двете групи са съкратени и обединени в една, разположена в административната сграда на ГПУ - Калотина. При излъчване на граничен полицейски наряд в района на град Годеч, служителите биваха инструктирани в ГПУ - Калотина, след което тръгваха по разпоредения маршрут. При тази организация се създаваха предпоставки за извършване на закононарушения, свързани главно с незаконно пресичане на държавната граница.

След направен анализ на оперативната обстановка в зоната за отговорност на ГПУ - Калотина и необходимите действия за подобряване на организацията и оптимизиране на работата по наблюдение на държавната граница, е направено предложение през септември 2023 г., въз основа на което министър Стоянов подписва заповед за възстановяване на структурата в град Годеч.

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
16.05.2024 Български и румънски граничари заловиха десетки мигранти, скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).