Каним BP и Statoil да търсят газ в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:15 / 12.02.2015
1141
British Petroleum ще разгледа всички възможности за участие в конкурса за разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" в Черно море. Това заяви директорът по международните проекти в британската компания Ричард Хърбърт на среща с председателя на енергийната комисия в парламента и зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. Добрев и Станков са в британската столица Лондон, за да представят пред Международната петролна седмица възможностите за участие в конкурса за двата блока в Черно море, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Представители на "Бритиш петролиъм" са заявили, че наблюдават внимателно региона на Черно море още от началото на 90-те години, защото геологията му е изключително сходна с тази на Каспийския регион.

Делян Добрев е разяснил пред представителите на компанията, че находището "Силистар" е с площ от около 7000 кв. км а блок "Терес" е около 4000 кв. км.

От British Petroleum са проявили интерес към възможностите на инфраструктурата за пренос на газ предвид очакваните добиви от региона на Черно море. В отговор Добрев ги е информирал, че България разполага с добре развита газопреносна система, както и че страната ни е започнала изграждането на интерконектори със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. След изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб.м годишно. В допълнение заместник-председателят на Упра­вителния съвет на "Булгар­трансгаз" Делян Димитров информирал, че е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков е обяснил, че след провеждането на прозрачен конкурс разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 г., като може да бъде удължен два пъти за по 2 години. От Shell, с които също са проведени разговори, пък направо са заявили, че са силно заинтересовани от участие в конкурсите.

Регионалният директор по проучванията на нови находища в "Шел" Ричард Найт и мениджърът на "Нови проекти" в компанията "Айлийн Уилкинсон" са казали, че следят внимателно процедурата по обявяването на конкурсите и очакват началото й. Под­чертали са също, че работят по проучването и преди броени дни са се запознали с първите сондажи в съседен на "Силистар" блок в турската част на Черно море. От Shell са поставили въп­роса дали ще има минимални изисквания за сондажи. За­­местник-министър Жечо Станков и Делян Добрев са се ангажирали, че в конкурса за "Терес" ще отпадне изискването за минимум един дълбоководен сондаж, но за "Силистар" ще има подобно изискване.

Ден по-рано Делян Добрев се срещна с друга голяма европейска компания - норвежката Statoil. По време на срещата с вицепрезидента й Рюн Бьорнсън той е съобщил, че до две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на петрол и газ в блоковете "Силистар" и "Терес".

Срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на обявата, а срокът за подаване на оферти е 155 дни от публикуването й. Предс­тавителите на Statoil са заявили, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока "Хан Аспарух" и в румънската част на Черно море.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...
ГЕРБ: Проектът за държавна детската болница е национален приорите...
Над 2 млрд. лева дължим на банките за кредити, които не можем да ...
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си...
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).