Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кардиохирург с апел към Здравното министерство
Автор: Йоланда Пелова 17:21 / 20.10.2023Коментари (0)622
©
Д-р Тихомир Христов – кардиохирург в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков“ в София, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Д-р Христов, какви са предизвикателства пред съвременните медици? Знаем колко много нови болести се откриват с всеки изминал ден, и това е може би заради стреса, който имаме. Защото не може да отречем, че животът ни е толкова забързан, толкова динамичен, много хора прегряват, все по-често се наблюдава това. Затова какви предизвикателства срещате в лично вие във вашата професия днес?

Така е. Хората в днешното забързано ежедневие, в което са подложени на силен стрес, са по-често емоционални и доста напрегнати и изнервени, което понякога е проблем в комуникацията с лекаря, и е проблем в работата с такива пациенти. Тъй като тези пациенти в стремежа си да свършат всичко много бързо, защото ги притиска график, работно време или други срещи, забравят да споменат някои от най-важните симптоми, които имат. Или от друга гледна точка, когато пациентите са изключително напрегнати, изключително изморени, това дава почва за развитието на доста хронични заболявания, които в последствие намаляват тяхното качество на живот.

Как тогава подхождате към вашите пациенти, когато не успявате да ги разберете от първия път? Говорим си на първо ниво комуникацията, защото тя е много важна, между пациента и лекаря, какво предприемате вие? Вие сте млад лекар, какви подходи прилагате?



На първо място аз мисля, че лекарят трябва да бъде донякъде и приятел на пациента. Най-важното нещо е лекарят да е спокоен, да изслуша пациента, защото понякога в общите приказки, които пациентът изказва, се намира точно това, което лекарят пита. Точно затова лекарят трябва да слуша пациента и насочено да задава въпроси, за да може самият пациент, дори и в началото да не осъзнае какво го питат, насочените въпроси да му подскажат точно от какво има нужда лекарят като информация, за да се постигне най-добро, да се снеме най-добра анамнеза, и да се премине към най-доброто лечение.

Какво лично вас ви стимулира да се развивате в сферата на кардиохирургията? 

За мое щастие аз имах възможността да попадна в болницата, в която се е зародила съвременната кардиохирургия, имах възможността да се обучавам от едни от най-големите имена в тази сфера, което ми даде много. Даде ми първо практични и теоретични знания, след което ме научи, че никога хирург не трябва да се отказва от пациента си, винаги трябва да се бори докрай за пациентите и да дава всичко от себе си. Тогава се получават добрите резултати от лечението на пациентите.

Радвам се, че в болница "Александър Чирков“, както и вие споменахте, разполагаме с най-съвременна апаратура, и другото по-важно нещо, с което ние разполагаме –  лекари, които могат да работят с тази съвременна апаратура, тъй като както в кардиохирургията,  така и във всички специалности, бъдещето е в роботизираната хирургия, в хирургията с миниинвазивен достъп. Радвам се, че ние вървим напред, развиваме се и следваме най-съвременните стандарти за лечение с кардиохирургията. Това ме прави щастлив.

Това наистина е много хубаво, когато вие се чувствате щастлив в атмосферата, в която работите - ключово и важно за всяка една област.  Д-р Христов, какви съвременни методи съществуват в кардиохирургията и какво бихте посъветвали хората, които се нуждаят от вас, от подобни специалисти?

Нашата болница не прави изключение от всички международни болници, от всички международни тенденции. Ние също се стремим към миниинвазивната кардиохирургия, стремим се да използваме все по-малки разрези, така че пациентите да се възстановят много бързо. Вече съвсем стандартни използваме миниинвазивната кардиохирургия за смяна на аортна клапа, когато има стеснение на аортната клапа или стеноза на аортната клапа, сменяме самата аортна класа с малък достъп, което ни дава възможност пациентът бързо да бъде изведен от реанимация, да се възстанови и много по-бързо да се върне към нормалната си физическа активност преди да се разболее.

Винаги се стремим да дадем на пациентите максималното, за да се чувстват добре. И защо го казвам? Защото когато пациентът страда от исхемична болест на сърцето или сърдечна недостатъчност, той има лимитиран физически процес, т.е. той не може да извършва нормалната си физическа активност през деня, тъй като получава болки, задух, тежест и стягане в гърдите. Когато дойде при нас и ние го оперираме, пациентът си тръгва вече без тези оплаквания. Той има достатъчно въздух, достатъчно кислород, най-важното – има достатъчно голяма мотивация за живот.

Де факто ако така подходим към нещата, бих казал, че ние връщаме животът на хората между 60 и 80-годишна възраст, даваме им нов старт на живот, така че те да се чувстват полезни за себе си и за семейство. И вече във все по-развиващата се социална среда, в която живеем, все повече възрастни хора, които пътуват в различни държави, които са оставили точно тези емоции за края, след пенсионирането си. И аз се радвам, че ние може да им помогнем да се чувства добре, се чувстват полезни както за себе си, така е на своите близки.

А що се отнася до нашата клиника, стараем се да се развиваме максимално много. Колегите, професорите винаги наблягат на факта, че трябва ние, младите, да търпим развитие, за което ние да сме благодарни. Изпращат ни често на различни обучения в чужбина. Цялата идея е да вземем нови знания и да ги експлоатираме в България, така че нашите пациенти да получат най-качественото и най-модерно лечение, което всъщност те заслужават. Това е причината: Пациентът заслужава качествено, модерно лечение, и ние се стараем да предоставяме точно това.

Похвално е това, че вие сте млад лекар и сте избрал да помагате на хората в България, да останете да се развивате тук. Споменахте за обученията, където ви пращат в чужбина, но вие се връщате и практикувате лекарската професия на местна почва. Какво ви задържа, докторе или по-скоро мотивира да практикувате професия Лекар в България?

Мотивира ме семейството ми. Със съпругата ми още в началото, когато завършвах обучението си, говорихме си, чудехме се дали да емигрираме в чужбина, мотивирано от по-високото заплащане, но преценихме, че искаме да отгледаме децата си в България, тук, за да не губят връзката и корените с българското. И това се оказа изключително добро решение за нас, тъй като болницата, в която работя ми дава абсолютно поле за изява. Децата ми се чувстват спокойни и щастливи, и аз се чувствам спокоен и щастлив. Може би когато колегите намерят място, където се чувстват щастливи в България, няма да напускат България. За съжаление тук идва и социалният фактор.

Надявам се наистина да се направи вече една крайна реформа в здравеопазването, така че да не се налага колегите да работят на две и на три места, защото никой не печели - нито пациентът, нито лекарят, от това медицинският персонал да е изморен.

Така е, да.

Просто никой не печели. Надявам се да се направя една смислена реформа, за да може в нашия сектор да има едно достойно заплащане, защото искам да кажа, че и медицинските сестри, да им благодаря, защото без тях нашата работа няма да бъде възможна. Благодарение на тях ние може спокойно да лекуваме и да упражняваме професията си. Така че се надявам като един апел към Здравно министерство и към всички отговорни власти за една качествена реформа на здравната система. Да се направи така, че когато определена пътека не стига, в смисъл такъв не винаги парите по една клинична пътека са достатъчни за лечението на някой пациент – да се измисли някакъв механизъм за дофинансиране, за да може болниците да не изпадат в ситуации, в които да платят за лечение, а клиничната пътека да не им възвърне сумата, което е също важно. Общо взето се надявам на най-добро.

Пожелаваме ви най-доброто, то е добро и за цяла България, нашите лекари да остана тук, да се развиват, да искат да работят тази професия. Защото знаете, проблемът с липсата на специалисти у нас не е тайна, не е от сега, няма да открием топлата вода, но въпросът наистина е да бъда направена една качествена реформа в сектора "Здравеопазване“.

Истината е, че никой колега не е учил, за да напусне България, никой от нас няма желание да напусне България, повярвайте ми. Всички ние искаме да си останем тук при своите семейства, при своите близки и приятели. Понякога, за съжаление, ситуацията ни кара да напуснем държавата, но няма лекар, който да запише да учи медицина с идеята, че ще напусне България. Всички искаме да сме тук и да се развиваме в България. Надяваме се да ни предоставят почва за развитие и просперитет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: