Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кардиолог с важни съвети как да се грижим за сърцето
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 09.01.2022Коментари (0)1107
©
Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата. И как да се погрижат за сърцето си преболедувалите COVID-19. Кардиологът проф. Яна Симова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен, разказва, че ниските температури затрудняват сърцето и го кара да работи по-силно.

"Това създава предпоставки за създаване на тромби и съсиреци. Възможно е да причинят усложнения - инфаркт или инсулт. Най-чувствителни са хората със сърдечно-съдови заболявания, тези, които работят на открито и възрастните хора. Останалите почти не се влияят от температурните промени", обясни тя.

По думите й ниското атмосферното налягане, снеговалежът и силния и бърз вятър увеличава риска от инфаркти. "Ходенето в дълбоки преспи, чистенето на сня и бутането на коли, карат сърцето да се натоварва. Болка, тежест и неразположение в гърдите, която минава към челюстта и пръстите на лявата ръка. По-изразени задух, умора и изпотяване могат също да са симптоми", разкри медикът. И допълва, че стресът и пушенето също увеличават риска от сърдечни заболявания.

А редовната спортна дейност спомага за избягване на този риск. "Алкохолът не помага за по-добро сърдечно здраве. Няма здравословна доза. Повишената топлина, която ни дава, намалява правилното възприемане на нивото на натоварване, което можем да си позволим", посочи тя. И алармира, че сауната е безопасна процедура за хора със стабилни сърдечно-съдови заболявания, но не се препоръчва в нея да влизат хора с неконтролирано артериално налягане - над 140 или след прекаран скоро инфаркт.

Пропорционално на увеличаване на вълната на ковид, се увеличава и броят на миокардни инфаркти сред младите хора. "Има бум на млади хора, които от ковидната ренимация, отиват в сърдечно-съдовата, за да им се отпушват кръвоносни съдове. Рехабилитационна терапия с йога и тай чи са доказано успешен метод", сподели д-р Симова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: