Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Карлос Контрера: Предложенията на Асен Василев за данъчни промени са фриволни и с доста недъзи
Автор: Йоланда Пелова 12:53 / 11.11.2023Коментари (0)1108
© Фокус
Личните предложенията на Асен Василев за данъчни промени са доста фриволни. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Карлос Контрера, който отново ще представлява ВМРО в Столичния общински съвет.

"Ако ги разгледаме в два плана – политическия и професионалния - има доста недъзи. В политически план, както стана ясно от изявленията например на лидера на ГЕРБ, това не е съгласувано с тях. Т.е. нарушена е нормалната управленска практика, когато управляваш в коалиция, да не си внасяш, какво ти хрумне, когато ти хрумне, а най-малкото да уведомиш своите партньори, да проведеш едни разговори. Тук ще направя една вметка и към местната власт, и към Столичния общински съвет. До момента не са водени сериозни политически разговори, просто кандидатът за председател на Общинския съвет г-н Бонев обикаля да си търси някакви гласове за подкрепа, което не е сериозно. Защо го казвам? Същото прави и Асен Василев с данъците, това е същият подход. Той пише един доклад, един законопроект, хвърля го в Министерски съвет, той минава, след което какво ще се случи в парламента е съвсем друга тема", обърна внимание Контрера.

По думите му предложенията на финансовия министър са лоши: "Защо предложенията са лоши? Първо, защото когато говорим за местните данъци и такси, това, което предлага Министерството на финансите – ние на общо основание да увеличим данъчната основа, т.е. оценката на имотите, което ще се отрази първо върху данък "Сгради“, второ – върху такса "Смет“ - аз не съм съгласен, че има корелация между пазарната цена на един имот и данъчната оценка, тъй като това са две съвсем различни величини. Пазарната цена е резултат от търсенето на конкретен тип имоти в конкретни общини. Там може да има силен спекулативен характер. Докато данъчната оценка на един имот се извършва върху n на брой – мисля, че са поне 20-30 показателя, които се отчитат. Т.е. в момента се прави опит за една кампания – да сравняваме круши с ябълки",

Според Контрера не е правилно априори във всички общини, връзвайки данъчните оценки за увеличението цените на имотите по НСИ, да бъдат увелени и данъците на хората, и то по време на криза: "Вторият проблем, който за мен е много важен – защо прагът за разплащания в брой трябва да падне от 10 000 на 5000 лева? За да можем ние да станем допълнително клиенти на банките, да плащаме безумно високите им такси? Това всъщност според мен е предложение на банковото лоби и то не трябва да бъде приемано", добави общинският съветник.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: