Карта с чип ще събира лични и здравни данни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
09:33 / 15.07.2011
1033
Личните карти занапред ще бъдат с чип и ще се ползват и като здравни, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов вчера. През чипа, след вкарване на ПИН код, ще се чете електронното медицинско досие на всеки от нас, обясни той.

На тази идея са се спрели експерти от Министерството на здравеопазването, след като се уверили, че тя не дава грешки и работи безотказно в Естония вече повече от две години.

Д-р Константинов заяви, че занапред фирмите, които ще спечелят изработването на интегрираната информационна система в здравеопазването, трябва да представят и анализ за това, кой ще е най-добрият вариант за достъп до нея. Основното изискване освен надеждност и конфиденциалност на данните е той да е разбираем и да може да се ползва както от млади, така и от по-възрастни хора без затруднения. Здравният министър припомни, че и сега човек може да влезе в електронното си медицинско досие, но само ако притежава електронен подпис. По думите му именно по тази причина твърде малко хора имат достъп до данните си, в които са записани всичките им заболявания, лечения и дори изписваните им лекарства.

В МЗ се обсъжда и опростен вариант за достъп само чрез въвеждане на потребителското име и парола, но по мнението на IT експерти той е по-лесно пробиваем от хакерски атаки. Съществува и опция за достъп до електронната информационна система чрез сканиране на биометрични данни чрез пръстови отпечатъци например, но тя не се радва на много поддръжници.

Възможно е Националната здравноосигурителна каса да продължи да развива системата си, докато ние работим по новата, която ще интегрира всички останали, каза още здравният министър Константинов и обясни, че новата интегрирана информационна система ще се гради на модули с един общ интерфейс. Той заяви, че резултатите от нея ще се видят едва след приключване на проекта. 9,7 млн. лв. получи МЗ за изграждането й

Средствата се предоставят от евросхемата "Национална здравноинформационна система" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а срокът за реализирането на проекта е 27 месеца. Вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчи официално договора за сумите на здравния министър Стефан Константинов. Чрез интегрираната информационна система ще се обменя информация в реално време. Чрез нея ще се събират данни за оказаните медицински услуги в страната, броя преминали пациенти, разходите за диагностика и лечение и дори за извършваните скринингови програми. По този начин всеки един медицински преглед или операция ще бъдат отчитани в момента на извършването им. Електронната система ще свърже информационните системи на НЗОК, НЕЛК и НАП.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш
Температурите скачат – до 33 градуса днес
Отбелязваме Международния ден на детето с различни събития в цяла...
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).