Като идея: Бедните българи санират жилищата си без пари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (22)
09:30 / 18.04.2012
3438
Най-бедните българи ще имат възможност да санират жилищата си, без да плащат. Има идея общините и държавата да помогнат за вноските на социално слаби, ако входът кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие". Това обясни шефът на дирекция "Жилищна политика" в строителното министерство Десислава Йорданова.

Хората от 36 български градове ще имат възможност да искат финансиране от Брюксел за обновяване на старите панелки. Някои кметове вече са готови да инициират създаването на фондове, за да не се блокира програмата. Този компромис обаче ще се прави единствено в случаите, когато става въпрос за един или двама от комшиите. При повече хора, които нямат финансовата възможност да внесат своята вноска за саниране, проектите просто няма да се осъществят.

Умува се и за други варианти за финансиране на по-бедните комшии. Един от тях е вноските им да бъдат платени с пари, събрани от входа, чрез отдаване на общи помещения под наем, поставяне на реклами или клетки на мобилни оператори. Друга опция е средствата да бъдат отделени от резервния фонд на входа, в който всеки месец съседите са длъжни да внасят минимална вноска. Обсъжда се и възможността вноските по кредитите за саниране на блоковете да се плащат с помощта на топлофикациите.

Водят се преговори с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране блоковете, които се санират, да получат парите от топлофикациите за ремонтите, а впоследствие хората да плащат досегашните си сметки за парно за няколко години напред. Така топлофикациите ще си гарантират приходи въпреки обновените жилища, чиито сметки ще паднат до 60%. Хората, които не могат да си осигурят пари по друг начин, пък ще получат възможност за безлихвен или нисколихвен кредит.

Ако никой от тези варианти не проработи, социално слабите съседи ще могат да осигурят своята вноска за обновяване на блока с помощта на държавата и различни програми на социалното министерство. Какви ще са критериите, за да ви отпусне държавата безвъзмездни средства за саниране, все още не е ясно. Не е уточнено и какви трябва да са месечните доходи и дали въобще е възможно да получите пари, ако имате имот или друга собственост.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (22)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).